Baćulov dvor

Primoštenski obrti kao nadahnuće za odmor i uživanje.

Baćulov dvor dobro je očuvano imanje iz 16. stoljeća koje se sastoji od jednostavnih kamenih kućica, a predstavlja idealnu pozornicu za razne vrste proslava, te učeničke izlete. Ljubitelji starina u dvorima mogu razgledati predmete koje svjedoče izvornost primoštenskog kraja, kao i etnografsku i sakralnu zbirku iz razdoblja od 13. do 20. stoljeća u obližnjim Jurlinovim dvorima.

Posjetitelji će naučiti što su „balci“ – koji su se nekoć koristili za sušenje poljoprivrednih plodova poput smokava i višanja. Saznat će više podataka i o gumnu za žito, gusterni s kamenim naplovima te bunjama (mali biseri graditeljstva), koje su nekad služile težacima kao zaštita od kiše. Domaćini će svoje goste podučiti i češljanju i predenju vune, a ponudit će im i brojne suvenire. Tu ćete pronaći razglednice s prastarim mlinom i kamenim uradcima, rakiju, vino i djevičansko ulje u prigodnim pakiranjima,  orahe, bademe i suhe smokve te predmete od kamena i vune.

U sklopu Baćulovog dvora moći ćete kušati svježe ubrano i kuhano povrće, pršut, ovčji sir u maslinovu ulju, specijalitet dvora – varivo od žitarica, primoštenski gulaš, janjetinu ispod peke te nadasve poznato vino Babić.

KORISNE INFORMACIJE

GOSPODARSTVO: Baćulov dvor 
LOKACIJA: Draga, Primošten Burnji
KONTAKT: Tel: +385 (0)22 571 320, e-mail: info@baculov-dvor.com
KAKO DOĆI:autom, autobusom (autocestom Dalamtina, put Šibenika)

UZ DOPUŠTENJE BAĆULOVOG DVORA (obje fotografije)

Facebook Like Button