Bazen – svjedočanstvo dobrote

Nadahnjujuća priča o neobičnom prijateljstvu i hrabrom ostvarenju životnih želja i ciljeva koji povezuju pojedinca i zajednicu, prvijenac Libby Page suosjećajno progovara o temama starenja, straha i žalovanja.

U Bazenu, dirljivu prvijencu Libby Page, plivanje predstavlja osobnu terapiju i važan čimbenik socijalizacije. Rosemary ima osamdeset šest godina, ali u vodi se godine ne računaju. Bazen je mjesto na kojem stariji mogu vratiti vrijeme. Pozadinska ljubavna priča između Rosemary i pokojnog supruga Georgea prikazuje se na iznimno nježan i pronicljiv način.

„Bili su nerazdvojan par, kao navodnici na početku i na kraju rečenice. Pristajali su si, zajedno su se osjećali manje uplašenima i manje usamljenima.“
Na lokalni bazen u Brixtonu dolazi i Kate, usamljena i sramežljiva novinarka, šezdeset godina mlađa od Rosemary. Plivanje joj pomaže u borbi s napadajima panike.

bazen-knjiga-1

Otkad je počela raditi za lokalne novine u Brixtonu, Kate se bori s tjeskobom života u velikom gradu, osjećajući se zarobljenom unutar vlastite nesigurnosti. Ubrzo dobiva zadatak odraditi intervju s udovicom Rosemary u povodu kampanje koja se vodi protiv zatvaranja gradskog kupališta.

Potencijalno zatvaranje kupališta snažno utječe na obje žene. Za Rosemary ono predstavlja gubitak svih životnih uspomena. Za Kate je to neočekivana profesionalna prilika i, još važnije, prilika da sudjeluje u inicijativi koja bi je mogla spasiti od vlastitih psihičkih demona

Neobično savezništvo koje se rađa između Rosemary i Kate u svevremenskoj priči o prijateljstvu, ljubavi i hladnoj vodi, predstavlja emocionalnu nit ovog romana. U borbi za spašavanje lokalnog bazena one nesvjesno spašavaju jedna drugu.

Talentirana i mlada autorica Libby Page smatra da je čitateljima lako poistovjetiti se s Kate, s obzirom na to da se svaki čovjek u nekom trenutku svojeg života susretne s osjećajima usamljenosti i nesigurnosti, ali se o tome rijetko govori. I Rosemary se bori s istim problemom nakon nedavne smrti supruga.

Autorica nas uvodi u zajednicu zanimljivih ljudi, više ili manje uspješnih, te se – uz Kate i Rosemary – pojavljuju Ahmed, Frank i Jermaine te njihov pas Sprout, Hope, George i drugi. Čitatelji će osjetiti bliskost s lokalnom zajednicom okupljenom u borbi za bazen, uspoređujući problem s vlastitim iskustvom promjena zbog kojih je i njihovo omiljeno mjesto moralo biti zatvoreno.

Bazen je poticajan roman o važnosti prijateljstva, zajedništva i snazi običnih ljudi koji su odlučni zaštititi ono što vole.

Uz dopuštenje: Stilus knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button