Beč je spreman za ljetne vrućine

Pored fiksnih javnih slavina Grad Beč svake godine na izrazito frekventnim mjestima postavi i 10 mobilnih.

Zbog iznimno visokim temperaturama za početak ljeta potrošnja vode u Beču popela se u lipnju 2017. na rekordnih 500.000 m2 dnevno, a za osvježenje stanovnika Beča, no i mnogobrojnih posjetitelja austrijskog glavnog grada, gradska se uprava pobrinula puštanjem u rad čak 900 javnih slavina s pitkom vodom.

„Beč kao rijetko koja druga metropola ima izuzetno visoku kvalitetu vode koja u grad dolazi direktno iz planinskih izvora. Bilo bi šteta to ne iskoristiti i ljudima ne ponuditi besplatno osvježenje“, ističe bečka gradska zastupnica za očuvanje okoliša Ulli Sima.

bec-voda-1

Visoka kvaliteta bečke vode ipak nije slučajnost, Grad Beč svake godine ulaže naime oko 50 milijuna eura u održavanje vodovodnog sustava te dodatnih 15 milijuna eura u zaštitu osjetljivih vodocrpnih područja.

Pored fiksnih Grad Beč na vrlo frekventnim javnim površinama svake godine u ljetnim mjesecima postavlja i mobilne slavine s vodom za piće. Tri metra visoke „pipe“ uočljive su već izdaleka i jasno su obilježene natpisima “Voda za piće”, a priključenu su direktno na bečku vodovodnu mrežu.

– Proteklih se godina naša inicijativa razvila u pravu instituciju. Tako je samo prošle godine na Heldenplatzu u jednom tjednu popijeno i do 12.000 litara vode. Sve su bečke javne slavine osim toga ucrtane u kartu grada i svatko ih može lako pronaći – dodaje Sima.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button