Bečki izložbeni prostor Kunsthalle vodit će Hrvatice

Kolektiv WHW u lipnju 2019. preuzima vođenje bečke kulturne institucije posvećene suvremenoj umjetnosti.

Bečku kulturnu instituciju posvećenu međunarodnoj suvremenoj umjetnosti „Kunsthalle“ u narednih će pet godina voditi kustoski kolektiv WHW iz Zagreba, točnije tri njegove članice Ivet Ćurlina, Nataša Ilić i Sabina Sobolić.

Beča Kunsthalle, koje je osnova 1992. godine s namjerom da postane mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti, trenutno djeluje na dvije lokacije u samom centru grada, u bečkom muzejskom kompleksu MuseumsQuartier i na trgu Karlsplatz.

Kustoski kolektiv WHW (What, How & for Whom) od svog je osnutka 1999. razvijao modele kolektivnog načina rada putem izložbi, publikacija i diskurzivnih događanja. Od svibnja 2003. WHW vodi Galeriju Nova, neprofitnu galeriju u centru Zagreba, koja je u vlasništvu Grada. WHW je prvi dobitnik Nagrade Igor Zabel za kulturu i teoriju (2008), dodijeljene kao priznanje za kulturne aktivnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a 2009. je uspješno osmislio i Biennale u Istanbulu.

Na međunarodni natječaj za vodstvo Kunsthalle-a zaprimljene su ukupno 83 prijave, pri čemu su većina prijavljenih kandidata bile su žene. Dvije trećine prijava stigla je iz inozemstva, a 12 je timova ušlo u uži krug izbora.

„Ovo je prvi put da će vođenje Kunsthalle-a preuzeti jedan kolektiv. Ivet Ćurlina, Nataša Ilić i Sabina Sobolić međunarodno su priznate kustosice koje su svoje znanje već uspješno potvrdile radeći u Londonu, Antwerpenu, Pragu, Madridu, Hong Kongu i New Yorku. Svojim angažmanom u bečkom izložbeno prostoru „21er Haus“ i umjetničkoj organizaciji „Grazer Kunstverein“ poznate su i diljem Austrije.

Beč može biti sretan što je za vodstvo ove umjetniče institucije dobio tri kompetentne i iskusne umjetničke radnice“, istaknula je prilikom objave rezultata bečki članica poglavarstva za kulturu Veronica Kaup-Hasler.

Uz dopuštenje: Euro comm (sve fotografije)

Facebook Like Button