Bečki Ringturm ove će godine krasiti djelo srpskog umjetnika

Fasada bečkog Ringturm u kojem se nalazi centrala koncerna „Vienna Insurance Group“ (VIG) i ovog će ljeta po deseti put biti ukrašena umjetničkim djelom. Ovog puta riječ je o djelu „Predviđanje“ srpskog umjetnika Mihaela Milunovića.

wiener-stadtische-versicherungsverein-1Prije dvije godine fasadu te iste zgrade krasilo je djelo „Ljetne igre“ mlade hrvatske umjetnice Tanje Deman. Glavni motiv 63 metra dugačke instalacije bila je utopija ljetne svježine i odmora. Inspirirana raznolikim vodenim krajolicima Beča Tanja Deman u urbanu gradsku džunglu transportirala je tada tekući i mekan prijelaz između umjetno stvorenog i prirodnog pojavnog oblika vode.

Milunovićevo umjetničko djelo pak predstavlja kulturološki dijalog između Austrije i Srbije. Prevladavaju dva motiva: plava planina i crveni autobus koji pokušava osvojiti vrh. „Važan mi je pojedinac u odnosu na grupu, njegova težnja za transcendentnim.

Crveni autobus, koji se kreće prema vrhu alegorijski je prikaz solidarnosti i izdržljivosti, osobina koje su neophodne da bi se osvojio vrh. Antena na vrhu planine simbolizira dijeljenje pozitivne energije s drugima“, objašnjava Milunović.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button