Belgija – “Zemlja stripa”

Svima nam je poznato da je Belgija poznata kao zemlja čokolade i piva.

Ali koliko od vas je znalo da u Belgiji postoji centar stripa koji je jedan od najbolje opremljenih muzeja na svijetu.
Postoji malo mjesta na svijetu koje se mogu okarakterizirati kao “hram znanja”. Bez obzira koliko neko mjesto sadržavalo i čuvalo to znanje, za njega ne možemo reći: “Sada smo vidjeli sve!”

Bruxelles Bruxelles

No, Belgijski “Comic Strip” centar predstavlja to mjesto, i za njega se može reći da se nalazi na listi najbogatijih riznica na svijetu.
Nalazi se u samome srcu Bruxella, te je smješten u veličanstvenom “Art Nouveau” hramu (od arhitekta Victora Horta), te je svoja vrata otvorio 6. listopada 1989 godine.
Privremene i trajne izložbe brinu se da dragulj Devete Umjetnosti ne postane mrtvo mjesto. Mjesto koje zrači dinamičnošću i uzbuđenjem, gdje se sve ulaže u promociju stripova na najbolji način.

Osim što nosi titulu kulturnog ambasadora za Belgijsku regiju i zajednicu, Centar je postao preporuka broj 1. za sve ljubitelje stripova. Uz to, to je suvremeni istraživački centar koji se može pohvaliti sa više od 40 000 naslova na više od 20 jezika.
Ono što ćete prvo primijetiti u Bruxellu, čak i prije nego dođete do samog “Comic Strip” centra, su fasade iscrtane kadrovima i likovima iz stripova. Od ilustracija koje su tu samo da osvježe jednoličnost fasade do ilustracija koje pričaju malu priču kao da su oduvijek bile namijenjene toj podlozi. Centar u sebi objedinjuje muzejsko/galerijski prostor, trgovinu stripova, biblioteku i čitaonicu.

Bruxelles

Stripovi koji se nalaze u centru nisu američki klasici kao Superman ili japanski anime. To su domaće kreacije kao Tintin i Štrumpfovi i stotine drugih kojima su ispunjene stranice u belgijskim novinama, časopisima i strip knjigama tijekom stoljeća. Belgija,
kao što se ispostavilo, ima više autora stripova po četvornom kilometru nego bilo gdje drugdje u svijetu. Iz Belgije potiče jedna od najvećih imena svjetskog stripa, kao što su Spiron, Lucky Luke, Gaston i mnogi drugi.
Posjetiti Bruxell znači posjetiti “Mekku” europskog stripa. Njihov cilj je promovirati strip kao vrijednosni kulturni medij.
Nigdje stripovi nisu tako snažno ukorijenjeni u stvarnosti i u mašti ljudi, kao u Belgiji.

Bruxelles

U jednoj od galerija možete vidjeti rotirajuče eksponte, iz kolekcije muzeja, njih oko 7.000 orginalnih strip crteža. Jedna od najposječenijih izložba je “Izložba Smurfs”, nama poznati Štrumpfovi, koja iznenadi i one najstarije. Unutar muzeja se nalazi čitaonica, gdje možete pronaći više od 3.00 naslova koji su prikladni za čitatelje svih uzrasta. Također, muzej posjeduje i knjižnicu u kojoj možete proučavati sva dosadašnja izdanja od prvog do zadnjeg broja stripa.

Svoja vrata otvara svaki dan (osim ponedjeljka) od 10:00 ujutro do 18:00 popodne, te ako se nalazite u Bruxellu preporučavamo Vam da posjetite i “Svijet Stripa” koji će Vas oduševiti bez obzira da li ste ljubitelj stripova ili ne.

Bruxelles

TEKST I FOTOGRAFIJE: PROF. AZRA TERZIĆ

Facebook Like Button