Bermet i Muštarda profinjeni aperitiv obitelji Filipec

Savršeno je znati da postoje obitelji koje se bave zanatom koji se i dan danas njeguju u našoj domovini , a koji su zbog svoje tradicije i načina proizvodnje oduvijek cijenjeni i traženi. Tako je i s obitelji Filipec u Samoboru koja se bavi proizvodnjom pića Bermet i vrste začina Muštarda.

bermet-filipec-1

Antun Filipec kao mladić nije oduvijek sanjao o bavljenju proizvodnjom proizvoda iz kućne radinosti. On je naime karijeru započeo kao strastveni vozač rallya, kako na domaćem tako i na europskom terenu te se podičio mnogim osvojenim nagradama.
U trenutku kada mu se rodila kćer odustao je od sporta, koji je pravi snažni muški sport, ali koji donosi i mnoge nepredviđene opasne situacije.

Strast za poslom i ustrajanost naslijedio je od oca Tonija Filipeca koji je bio svojevremeno i gradonačelnik Samobora, ali i čovjek koji je upoznao veliki dio svijeta savjesno radeći na raznim poslovima.

bermet-filipec-2

Bermet i Muštarda

Ušavši u jednu od starih zgrada, Stražničke 1a, u centru prelijepog Samobora našli smo se u malešnom dućančiću koji je opremljen svakojakim proizvodima.

No nas je zanimao Bermet i Muštarda.

Veseli domaćin uveo nas u zanimljivu prostoriju puno opojnih mirisa starih bačava u kojima se čuva taj čudesni napitak. Bermet je naime iznimno crno aromatizirano vino, pripremljeno od biranih sorti grožđa, pelina i južnog voća.

Zanimljiv je okus toga vina za koje su još naši stari smatrali da je i izuzetno ljekovit baš zbog svog specifičnog sastava. Ono što je zanimljivo u ovom vinu jeste da kada ga se otvori on mijenja svoj okus ovisno o dužini stajanja no uvijek je za upotrebu.

Ne kvari se i ovo vino može otvoreno stajati godinu ili dvije. Mišljenja su različita što se odstajalih okusa tiče, ali svi se slažu da su oni odlični.

bermet-filipec-3

Muštrada

Muštarda, na ponos Samoborčana neizostavan je dio tradicionalne kuhinje toga kraja, je pikantni umak, okusa sličnog senfu. Servira se kao prilog uz kuhano i pečeno meso, pečenice, češnjovke, ali i uz jela koja odgovaraju nepcima , a prema osobnom ukusu. Muštarda se priprema od tučene gorušice, u koju se ukuhava posebno pripremljen pekmez od grožđa.

bermet-filipec-4

U konobi obitelji Filipec kušali smo i savršeno ručno izrađene praline koje su nam bile ponuđene uz okuse različitih sorti vina pinot, rosea, a koje su također dio raskošne ponude.
Dolazak u Samobor svakako je samo po sebi fantastičan doživljaj za svakoga, no budete li uz to kušali opisane proizvode sigurno ćete poželjeti ponijeti ih sa sobom svojoj kući kako biste nastavili uživati u odličnim okusima.

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button