Bonton ispijanja Costa Rice

Najviše sretnih ljudi živi u Kostarici! Ništa neobično, u toj je zemlji nacionalni napitak – kava!

Istraživanje o “najsretnijim državama” koje je provela britanska fondacija NEF (New Economics Foundation) na temelju nekoliko parametara – kvaliteta života, životni vijek i briga za okoliš, Kostarikance je svrstalo na prvo mjesto! Kad uplovimo u raskošnu ljepotu te zemlje koju je davne 1502. godine, kao prvi Europljanin koji je stupio na njezino tlo, Kristofor Kolumbo nazvao Costa Rica odnosno “bogata obala”, jasno je da razloga za sreću njezinih stanovnika, ali i turista i namjernika koje put tamo dovede, ima na svakome koraku. U Kostarici je više od dvije stotine nacionalnih parkova, bioloških rezervata i zaštićenih područja, pravih ekoloških zona po kojima je poznata diljem svijeta, a tu su i 22 indijanska rezervata u kojima živi osam različitih plemenskih zajednica. Prema nekim tvrdnjama, Kostarika je i pradomovina ekoturizma.

Uzgoj kave tamo je započeo u ranome 19. stoljeću, a 1843. prvi je put prevezena u Europu, ubrzo postavši, uz banane, glavni izvozni proizvod Kostarike. Danas u Kostarici živi oko 4 milijuna ljudi, a raste 400 milijuna stabala kave. Posebno je po izuzetno kvalitetnome uzgoju kave poznata mala Tarrazu regija koja obuhvaća visoke planine na južnome Pacifiku, južno od San Josea, glavnoga grada Kostarike. Područje karakterizira najbolje vulkansko tlo na najvećim nadmorskim visinama. Upravo u takvim geografskim i klimatskim uvjetima zrna kave sazrijevaju sporije, čime se postiže bogat i pun okus – dobitna kombinacija za gore spomenutu sreću! Mnogi svjetski kavoljupci i poznavatelji kave smatraju sorte arabice koje se uzgajaju na Kostarici jednima od najboljih kava na svijetu.

costa-ricaCosta Rica 100 % Arabica za Vašu sreću
Franck kava Costa Rica iz premium linije „Origins“ 100% je čista arabica. Oceanski vjetrovi na planine Costa Rice donose oblake koji toplim kišama natapaju plodno vulkansko tlo. Nadmorska visina, stabilna temperatura i čisti planinski zrak popraćen obiljem sunčevoga svjetla stvaraju idealne uvjete za uzgoj ove kave. Odlikuje ju puna i aromatična karamelno-čokoladna nota, koja će zaintrigirati i oduševiti i najzahtjevnije ljubitelje kave. Elegantna svilenkasta tekstura ove kave omogućuje vam da uživate u svojoj šalici Franck Costa Rice u bilo koje doba dana. Istražite bogatstvo okusa pripreme ove kave na različite načine.

Ritual od pripreme do degustacije
Kao vodeći proizvođač kave na hrvatskome tržištu, Franck je posvećen razvoju kulture ispijanja kave, a ritual kreće već od same pripreme pa do degustacije u svakoj prigodi. Costa Rica se može pripremati na nekoliko načina – u džezvi, kafetijeri, kao filtar kava ili metodom french press jer, s obzirom na visoku kvalitetu sirovine, svaki od navedenih načina pripreme daje jednako intenzivan okus i pruža vrhunski užitak u različitim teksturama kave. Stvorena za svaki trenutak u danu, izvrsno će upotpuniti okus desertima na bazi čokolade, ali i voćnim slasticama.

Vrhunska ambalaža za vrhunski proizvod
Kao i ostale Franckove vrhunske kave, i Costa Rica 100 % Arabica dolazi u ambalaži specifičnoga oblika ciglice. Vakumiranjem se postiže optimalno očuvanje izvorne arome i okusa kave, kao i njezine nutritivne vrijednosti. I izborom ambalažnoga materijala svojih ciglica Franck se vodi načelima očuvanja i zaštite okoliša, zbog čega koristi višeslojne polimere i kombinirane materijale “prijateljske” okolišu, kontinuirano potvrđujući ekološku osviještenost i orijentiranost održivome razvoju.

Izdvojeno:

> U 15. stoljeću u Turskoj žena se mogla razvesti od supruga ako joj je uskratio dnevnu dozu kave.
> Prva službena kavana otvorena je u Carigradu, a prva kava na europskome tlu skuhana je u Veneciji.
> Glavni razlog gospodarskoga uzleta Kostarike, uz snažan razvoj industrije, je okretanje zelenoj ekonomiji odnosno poticanje održivoga razvoja.
> Kostarika je prva zemlja u svijetu koja je uvela porez na zagađivače okoliša. Porez na “proizvođače” ugljikova dioksida uveli su 1997. godine i od tada značajno smanjili emisije CO2.
> U Kostarici je 30 % zemlje zaštićena zelena površina, a više od 90 % energije dobivaju iz obnovljivih izvora.
> Franck d.d. je punopravni član društva International Coffee Partners (ICP). Fokus projekata ICP-a u zemljama izvoznicama kave jest malim uzgajivačima prenijeti znanje i osigurati potrebne alate za primjenu načela održivosti u uzgoju, proizvodnji i preradi kave uz > Franck d.d. sudjeluje i u vrijednome ekološkom projektu Coffee & Climate s ciljem pružanja podrške i osposobljavanja malih uzgajivača kave kako bi što učinkovitije mogli odgovoriti na izazove i posljedice klimatskih promjena koje značajno ugrožavaju usjeve kave.

Više informacija o Franck kavama možete pogledati na:
www.franck.eu

Tekst omogućio: Franck
Sponzorirani tekst: Franck

Facebook Like Button