Božićni sajmovi u Europi

Doživite čaroliju najpoznatijih božićnih sajmova u Europi…

U vrijeme Adventa, svi europski gradovi zasjaje pod svijetlom božićnih lampica. Zrak je ispunjen mirisom kuhanog vina koji obavija štandove sa božićnim ukrasima, ručno izrađenim predmetima, odjećom, raznim likerima i mnoštvom ostalih predmeta. Neki od najvećih božićnih sajmova vuku tradiciju još od srednjeg vijeka, a u sezoni božićne kupovine, privlače milijune ljudi iz cijelog svijeta.
Kažu da se nigdje drugdje ne može naći toliko velika ponuda zlatnih anđela, božićnih jela, lončarije, ukrasa, kao na Njemačkim sajmovima. Diljem Njemačke održavaju se sajmovi, a među najpoznatijima se ističu oni u Nürnbergu i Beču.
Najpoznatiji božićni sajam u Njemačkoj je onaj u Nürnbergu. Specifičan je zbog toga što ga čini preko 200 drvenih štandova prekrivenih crveno – bijelim platnenim krovovima, koji se nalaze na kamenom trgu, ispod Frauenkirche. Poznat je još pod nazivom i „Mali grad od drva i platna“.

Bečki sajam je još poznat pod nazivom Christkindlmarkt, a održava se svake godine od sredine studenog pa sve do 24. prosinca. Među njima još je poznat i onaj u Dresdenu koji datira još iz 1434.g., te je najstariji takav sajam u Njemačkoj. Striezelmarkt, prepun tradicije, dobio je naziv prema kolaču Striezel, božićnom kruhu. Posjetite li ga, nikako ne smijete propustiti festival božićnog kruha, koji će se osobito svidjeti gurmanima.


Za razliku od drugih njemačkih gradova, Berlin je moderniji s više od 50 božićnih sajmova po gradu. Dok ćete u Kölnu naći čak četiri božićna sajma, među kojima je najznačajniji sajam „Am Dom“, koji se nalazi na trgu preko puta katedrale.
U Švicarskoj su božićni sajmovi bitan dio blagdanske svečanosti i nimalo ne zaostaju za Njemačkom ili Austrijom. U Genevi se božićni sajam održava na Place de la Fusterie. A osim dragulija i drvenih predmeta, mamit će vas delicije poput čokolade i kolača.

U Parizu na Elizejskim poljanama odvija se božićni sajam s čak 90 kućica, što je do sada najveći održani sajam. Ideja o božićnom sajmu stvorila se u glavi Marcela Campiona. Zanimljivo je kako je sajam, poslije otvaranja, dobio međunarodnu notu.
Poželite li posjetiti Prag, za razliku od ostalih europskih gradova, naići ćete na brojne kulturne programe, narodne plesove i pjesme, koncerte i kazališne predstave. Dva glavna božićna sajma su onaj na Wenceslas trgu i na Starom gradskom trgu, dok su Namesti Republiky i Havelske Trziste manji sajmovi. Na sajmu ćete naći razne predmete od stakla, drvene igračke, ukrase, mirisne svijeće, nakit, no nemojte se ograničiti samo na kupovinu. Na Starom gradskom trgu se nalazi mini zoo, a možete vidjeti i predstavu o rođenju Isusa i uživati u božićnim pjesmama.

Autor: Monika Jurina

Slike: privatna kolekcija

Facebook Like Button