Dankinja

U sklopu ovogodišnje Oscar revije u CineStaru od četvrtka možete pogledati film Dankinja s ukupno četiri nominacije za nagradu Oscar.

Dankinja je sjajna ljubavna priča nadahnuta životima Lili Elbe i Gerde Wegener, koje u filmu glume Eddie Redmayne (dobitnik nagrade Os­car za glavnu mušku ulogu u filmu Teorija svega) nominiran za glavnu mušku ulogu i Alicia Vikander (Šifra U.N.C.L.E.) nomi­nirana za sporednu žensku ulogu, dok je redatelj filma slavni Tom Hooper (Kraljev govor, Jadnici).

U Kopenhagenu 1926. umjetnik Einar Wegener u braku je s Gerdom i uživa slavu vrhunskog majstora pejzaža. Gerda je također umjetnica, manje slavna, ali jednako zaposlena slikanjem portreta uglednih gra­đana. Brak je stabilan i pun ljubavi, no nikako da osjete potpuno pri­vatno i profesionalno zadovoljstvo.

Sve se mijenja jednog dana kad pritisnuta rokom Gerda zamoli muža da zamijeni model i obuče haljinu kako bi uspjela završiti sliku. Isku­stvo će ih zauvijek promijeniti, jer Einar ubrzo spoznaje da se kao Lili osjeća prirodnije i počinje živjeti kao žena. Gerda se iznenađuje spo­znajom da je Lili njena nova muza i osjeća navalu kreativnosti. Sve to ne prolazi nezamijećeno i par vrlo brzo doživljava osudu i negodo­vanje okoline.

Brak i profesionalni život Lili i Gerde razvijao se i mijenjao kroz Lilino životno putovanje kao prvoga muškarca na svijetu koji je promjenom spola postao žena. Operacije koje su Lili učinile ženom podijelile su svijet i postale novinarska senzacija.

Scenarij je nastao prema istoimenom romanu, bestseleru Davida E­bershoffa.

Uz dopuštenje: Blitz film i video distribucija (sve fotografije)