Danski top restorani

Donosimo vam pregled najboljih restorana Kopenhagena.

Geranium – dvije Michelinove zvjezdice

geranium
Mnogo ljudi iznimno voli jesti u restoranu Geranium. Ovaj odličan restoran smješten je u Kopenhagenu u Danskoj a prošle godine rangiran na 42. mjesto kao najbolji restorana na svijetu. Titulu mu je dodijelio prestižni Restaurant Magazine. Kuhinju pak vodi najbolji svjetski kuhar u 2011.godini, Rasmus Kofoed. Geranium se odlikuje izborom jela čija su misija stvoriti obroke koji uključuju sva osjetila s iznimno bogatim okusima. Restoran se nalazi na 8. katu u Fælledparken u dijelu grada pod nazivom Østerbro, iz kojega možete pratiti sezonske mijene u krošnjama drveća, a pogled seže preko gradskih zelenih i specifičnih bakrenih krovova no najljepše je ugledati vjetrenjače kod Oresunda.

AOC – dvije Michelinove zvjezdice

restaurant-aoc
AOC ima dvije zvijezde u Michelinovom vodiču za nordijske gradove u 2015. godini, a nalazi se u središtu Kopenhagena. Cilj je svakom gostu dati konačno osjetilno iskustvo, kroz poticanje što većeg broja osjetila, kroz vizualni doživljaj, miris, čak i zvuk te okus. Filozofija kuhinja temelji se na nordijskim proizvodima, a fokus glavnog kuhara Søren Selina je na cjelokupnom doživljaju svakog obroka. Restoran nudi sedam menija u sljedovima, a zanimljivo je da radi isključivo za uživanje u večerama.

Marchal – jedna Michelinova zvjezdica

marchal
Božanstveno iskustvo nudi se u restoranu Marchal u samom centru Kopenhagena. Svako jelo posluženo iz njihove kuhinje više je nego inspirativno, a dopada se svim osjetilima. Ovaj restoran prati nordijsku kulinarsku tradiciju ovog povijesnog mjesta uz moderan dodir. Restoran je nagrađen s jednom zvjezdicom u Michelinovom vodiču nordijskih gradova za 2015. godini.

Ralæ – jedna Michelinova zvjezdica

restoran-11
Restoran Relæ, koji se nalazi u području Norrebro grada Kopenhagena, malo udaljen od centra, ali izuzetno posjećen. Ponosan je na svoju iznimnu jednostavnost u kojoj se cijeni skoro pa običan gastronomski doživljaj bez previše dodataka i ukrasa. Relæ ima jednu zvjezdicu u Michelinovom vodiču za nordijske gradove u 2015. No valja istaknuti da je bio rangiran na 53. mjestu u prošloj godini na popisu najboljih svjetskih restorana. Relæ nudi kreativnu kuhinju bez mnogo bespotrebnih, sitnica u tanjuru. U vrlo lijepo uređenoj blagovaonici, prekrasnoj taverni, odnosno bistrou ovaj restoran se posjećuje kada zaista želite uživati isključivo u hrani.

Kong Hans Kælder – jedna Michelinova zvjezdica

Kong-hans
S gotovo 40 godina iskustva, restoran Kong Hans Kælder predstavlja instituciju kada se promatra scena restorana u Kopenhagenu. Kong Hans Kælder je prvi restoran u Kopenhagenu s Michelinovom zvjezdicom još od davne 1983. godine te je od tada bio referentna točka kada su zadovoljstvo i luksuz u pitanju. Prošle godine, Thomas Rode, briljantni kuhar ovog posjećenog restorana, najavio je svoj odlazak u mirovinu nakon provedenih 18 godina u kuhinji užitaka. Na njegovo mjesto došao je novi kuhar priznati Mark Lundgaard te će on odsada nuditi perfektna jela svojim gostima.

Geist

geist
Geist je smješten u blizini Kongens Nytorv i pruža gastronomski doživljaj koji ne košta malo bogatstvo. Geist je fokusiran na namirnice prirodnog porijekla i to njegovi gosti jako podržavaju i poštuju. Vlasnik Bo Bech smatra da gosti moraju vidjeti i razaznati ono što konzumiraju. Zanimljivo je da je interijer vrlo jednostavno uređen sa betonskim podovima i zidovima, a prostorom dominiraju tamnije boje. Osim u blagovaoni može se jesti i u baru te se uz dobar zalogaj družiti s ostalim gostima.

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.

Quintessentially
Naslovna fotografija: Pixabay

Facebook Like Button