Daroviti varaždinski  crtač

U meni žive dvije „likovnjače“: jedna (privatna) koja uživa u dobrom vizualnom djelu i druga (povjesničarka umjetnosti) koja analizira i kritizira ono što gleda.

Obje vole (volimo) pogledati radove likovnih veterana, ali podjednako su uzbudljivi susreti s novim imenima i njihovim radovima. Varaždinska galerija „Zlati ajngel“ svojim programima balansira između tih mogućnosti, pa zato ne iznenađuje izložba (11.-27.2.2022.) varaždinskog crtača i autora stripa „Abadon“ Mihaela Bađuna ( 1996.).

galerija-zlatni-angjel-izlozba-1

Maja Flajsig mladog autora sigurno poznaje bolje od mene,pa ću navest dio njezinog teksta iz kataloga: „Mihael Bađun kadrove stripa prvo slika, koristi tehniku kolaža ili eksperimentira u drugim medijima, a zatim radove skenira i digitalno oblikuje, istovremeno koristeći tradicionalne i suvremene tehnike.

Takav pristup bio je svojevrsna nužnost pri stvaranju specifičnog vizualnog jezika koji bi dočarao sumornu i zgusnutu atmosferu scenarija.“ Scenarij stripa „Abadon“ inspiriran je nekolicinom kriminalističkih filmova, a pojava prvih tabli stripa nesumnjivo pokazuje da je zajednički rad Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka na pisanju scenarija završen.

galerija-zlatni-angjel-izlozba-2

Što od svega navedenog pokazuje izložba? U gornjem djelu galerije izloženo je nekoliko izuzetno vješto nacrtanih portreta upečatljivih fizionomija što očito pokazuje da se radi o vrsnom crtaču. Glavninu izložbe čine vrlo dobre kompozicije u kojima se autor promišljeno bavi pokretom i radnjom, budući da se u pozama likova „prepoznaju“ njihove nakane.

Horizontalna podjela „kadra“ s promjenama dimenzija likova , od siluete u daljini do blizine pri kojoj se razabiru crte lica, nudi nagovještaj emotivnih promjena. Nekonvencionalan i duhovit postav izložbe omogućuje znatiželjnicima uživanje u crtačkim „tajnama“ ovog darovitog autora, pa iako je izložen tek manji dio budućeg stripa, vjerujem da se njegova objava očekuje s nestrpljenjem.

Fotografije : galerija Zlati ajngel

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button