Dinosaur plateosaur novi je „stanovnik“ bečkog prirodoslovnog muzeja

Bečki je prirodoslovni muzej jedan od najpoznatijih na svijetu. Godišnje ga posjeti preko pola milijuna posjetitelja. 130 godina stari muzej dom je 30 milijuna izložbenih primjeraka među kojima je i 29.500 godina stari kipić Venere iz Willendorfa. Između ostalog u muzeju se nalazi i najveća i najstarija zbirka meteorita.

Bečki je muzej poznat i po svojoj geološko-paleontološkoj zbirci koja broji 3,5 milijuna fosilnih primjeraka. Među njima su i replike kostura velikih dinosaura poput iguanodona, alosaura i pteranodona. Interaktivne postaje i kompjuterske animacije vjerno prikazuju život dinosaura ali i udar asteroida koji je prouzročio njihovo izumiranje.

Najnoviji je dodatak vrijednoj geološko-paleontološkoj zbirci bečkog muzeja originalni kostur plateosaura iz švicarske pokrajine Frick. Muzej dinosaura „Frick“ bečkom je muzeju u vidu trajne posudbe poklonio 210 milijuna godina stare kosti plateosaura iz trijasa. Ovaj je šest metara dugački dinosaur bio jedan od najvećih i najsnažnijih svoga doba.

Živio je u krdu i kretao se na četiri noge ali se mogao uspraviti i na zadnje dvije kako bi dohvatio lišće s drveća. Trijas je bio period suhe i tople klime te su izvori vode bili od životne važnosti za dinosaure. U potrazi za vodom zapinjali bi u mulju oko izvora i tamo ugibali. Njihove bi kosti raznijele manje vrste dinosaura, pa je stoga većina pronađenih kostura nepotpuna. I od bečkog je primjerka očuvano samo 80 %.

Pred znanstvenicima bečkog prirodoslovnog muzeja zahtjevan je postupak pripreme kostura za izlaganje. U suradnji s kolegama iz paleontološkog instituta Sveučilišta u Beču kosti će očistiti, a dijelove koji nedostaju nadomjestiti. Kroz godinu bi dana novi „stanovnik“ muzeja trebao biti spreman za izlaganje.

Uz dopuštenje: Euro comm (sve fotografije)

Facebook Like Button