Djed Božićnjak

Tko je taj tajanstveni Djed Božićnjak koji uveseljava djecu diljem svijeta?

Poznati lik iz crtića prepoznatljiv je u cijelom svijetu, a najviše uveseljava djecu za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Ne postoji dijete koje nije čulo za Djeca Božićnjaka, a najviše mu se vesele najmlađi zbog raznovrsnih darova koje upravo za njih priprema tijekom cijele godine. U istočno europskoj verziji imena Djed Božićnjak je poznat kao Djed Mraz, a njegovo porijeklo dolazi iz ruskih bajki gdje je Djed Mraz predstavljao lika iz bajke. Znači ime Djed Božićnjak i Djed Mraz imaju jednako značenje, samo je svaki naziv specifičan za određeni dio svijeta i kulture.

KAKO JE NASTALA LEGENDA ZVANA DJED BOŽIĆNJAK

Legendarni Djed Božićnjak svoje korijene vuče od 19.stoljeća, a vizija samog lika nastala je u New York-a koji se nekad zvao New Amsterdam. Sama motivacija i želja za osmišljavanjem „novog“ lika dolazi kao modernizirana verzija nizozemskog kršćanskog sveca „Sinterklaas“ koji je trebao predstavljati simbol novog doba. U našim krajevima „Sinterklaas“ je poznat kao Sveti Nikola koji se slavi 6.prosinca svake godine, a njegovu modernizaciju potaknuli su nadobudni američki novinari početkom 19.stoljeća.

TKO JE DJED BOŽIĆNJAK

Djed Božićnjak je maleni, debeljuškasti djedica sjede kose i brade koji cijelu godinu marljivo radi kako bi uveseljavao djecu za vrijeme blagdana, donoseći im poklone. Imaginarni lik vizual je Thomasa Nasta koji je bio inspiriran stihovima dječjih pjesma davne 1823.godine. Veseli djedica živi na Sjevernom Polu, a putuje nezamjenjivim saonicama koje vuku devet sobova. Njegov najpoznatiji sob zove se Rudolf, a poseban je zbog crvenog nosa. Djed Božićnjak poznati je i pod ostalim nazivima u svijetu: Santa Claus, Father Christmas, Weihnachtsmann, Ded Moroz, Joulupukki i Djed Mraz. Djed Mraz živi u Finskoj, na brdu Korvatunturi u pokrajini Laponiji, gdje je jednaka udaljenost do svih mjesta na svijetu.

DJED BOŽIĆNJAK I DJECA

Djed Božićnjak je prijatelj djece i svako dijete voli na poseban način. Budući da živi u Laponiji jednako stiže na sve destinacije svijeta kako bi svakom djetetu ispunio želju za vrijeme Božića. On ima veliko uho upravo zato kako bih mogao čuti želje svi svojih mališana. Također tu su i asistenti sjedokosog djedice koji mu pomažu odgovoriti na svako pismo koje mu mališani diljem svijeta pošalju. Ukoliko mu se odlučite pisati njegova adresa je glasi:
Djed Mraz (Santa Claus)
96930 Arktički krug (Arctic Circle)
Finska (Finland)

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: www.northpole.com

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button