Djevojka kralj

Od ovog četvrtka u domaća kina stiže novi film Mike Kaurismakija!

Jedan od najhvaljenijih i najkontroverznijih filmova protekle godine, Djevojka kralj, priznatog redatelja Mike Kaurismakija od ovoga četvrtka započinje se prikazivati ekskluzivno u Cineplexxu i ostalim kinima. Riječ je o napetom povijesnom trileru u kojem su glavne uloge ostvarile europske filmske zvijezde Malin Buska, Sarah Gadon i Michael Nyqvist, široj publici vjerojatno najpoznatiji po ulozi Mikaela Blomkvista u originalnoj švedskoj trilogiji „Muškarci koji mrze žene“.

djevojka-kral-1j

Sedamnaesto je stoljeće, a kraljica Kristina (Buska) odlučna je u namjeri da Švedsku učini najsofisticiranijom zemljom Europe. Odgojena kao princ pod strogim patronatom Luteranaca, zagonetna, neobuzdana i nepredvidljiva kraljica suočit će se sa snažnim otporom u svojoj namjeri da obrazuje svoje podanike i okonča tridesetogodišnji rat između protestanata i katolika. Uz sve to, Kristina vodi i privatni rat sa samom sobom pokušavajući se oduprijeti neodoljivoj strasti koju osjeća prema grofici Ebbi Sparre (Gadon). Njezina želja za shvaćanjem ljubavi ide paralelno s njezinom željom da shvati ljudskost te nasilne i restriktivne snage koje se ujedinjuju protiv nje. Rastrojena u konfliktu između političkih i osobnih ambicija, Kristina će donijeti jednu od najkontroverznijih odluka u ljudskoj povijesti…

Temeljen na istinitim događajima, film Djevojka kralj prikazan je tijekom protekle godine na mnogim uglednim festivalima gdje je polučio uspjeh kako kod kritike tako i kod publike. Na filmskom festivalu u Montrealu osvojio je dvije nagrade, uključujući onu za najbolju glavnu glumicu, a na filmskom festivalu u Valladolidu proglašen je najboljim filmom godine. Zbog svoje glavne teme koju obrađuje, film je izrazito dobro prihvaćen od strane LGBT zajednica diljem svijeta.

Povijesni triler DJEVOJKA KRALJ ekskluzivno u Cineplexx i odabrana kina stiže ovoga četvrtka, 6. listopada.

Uz dopuštenje: Continental film (sve fotografije)