Donosimo osam nezaboravnih naslova za uživanje u dugim, sunčanim danima

Ljubić, krimić, povijesni, pomaknuto štivo ili fantasy, koji je vaš omiljeni žanr za knjigu?
Ljeto je u punom jeku, što znači da dobrog raspoloženja, pozitivne energije i vremena za opuštanje ne nedostaje. Pripremili smo stoga za vas pregled ljetnih hitova kao stvorenih za opuštajuća ljetna popodneva na plaži ili negdje u dubokom hladu…

knjige i romani za ljeto

Što čitati ovoga ljeta?

Beth O’Leary, autorica megapopularnih Slučajnih Cimera, donosi Zamjenu (The Switch), briljantno romantičnu, toplu i duhovitu priču koja će vas oboriti s nogu, a čija radnja prati odnos između unuke i bake koje zamjenjuju živote na dva mjeseca.

Baka odlazi u velegrad pronaći ljubav, a unuka se posvećuje bakinim svakodnevnim obvezama u malom engleskom selu u Yorkshireu. Priča je ovo koja podsjeća da za ljubav, promjene i ostvarenje snova nikada nije kasno, a prijevod donosi Andrea Cvjetković.

U svom debitantskom romanu Stotinu godina Lenni i Margot (The One Hundred Years of Lenni and Margot) Marianne Cronin donosi predivnu priču koja slavi čudesno prijateljstvo između sedamnaestogodišnja Lenni i osamdeset trogodišnje Margot.

Nakon što se upoznaju na onkološkom odjelu i shvate da imaju mnogo toga zajedničkog, odlučuju naslikati stotinu slika za stotinu godina njihovih života – najdojmljivija sjećanja iz djetinjstva i mladosti, sve trenutke radosti i ushita, najvećih ljubavi i gubitaka.
U prijevodu Lidije Lebinec, ova očaravajuća priča o neobičnom prijateljstvu rasplakat će vas i nasmijati do suza.

Ljubitelje trilera oduševit će Trovačica (The Poisoner), novi napetica iz pera majstorice žanra Sharon Bolton, roman koji čitatelja vodi na neka vrlo mračna mjesta, tjera ga da se nervozno ogledava preko ramena pri svakoj novoj stranici. U prijevodu Mirte Jambrović, ovaj roman čitateljeve najveće strahove pretvara u stvarnost.

Zaljubljenici u žanr povijesne fikcije i lijepe književnosti uživat će u romanu Gabriele Garcije O ženama i soli (Of Women and Salt), koji govori o majci zarobljenoj u prošlosti, o sudbonosnom izboru njezine kćeri i o obiteljskom nasljeđu stvorenom na Kubi prije njihova rođenja.

U maestralnom prijevodu Mirjane Valent, O ženama i soli kaleidoskopski je portret izdaja, osobnih i političkih, koje su oblikovale živote iznimnih žena – žena koje biraju iznijeti svoje priče unatoč onima koji bi ih željeli ušutkati.

One koji vole malo uvrnutija štiva oduševit će novi roman Rumaana Alama, Ostavi svijet za sobom (Leave the World Behind).
Ovaj duhovit, provokativan i otkačen roman satira je američkog društva u srži kojeg je priča o apokalipsi i čovjeku u trenutku njegova strmoglava pada. Za prijevod ove misaone, potresne i proročke knjige koja očarava zaslužan je Igor Rendić.

Ljubitelje fantasyja obradovat će To malo mržnje (A Little Hatred), prvi nastavak trilogije Doba ludila, popularnog autora Joea Abercrombieja. U novoj trilogiji Prvoga zakona, koja se zbiva gotovo trideset godina nakon završetka izvorne trilogije, Abercrombie žanr fantastike obogaćuje duhovitim dijalozima, crnim humorom i suptilnim nijansiranjem likova.

Njegovi su junaci i heroine ljudi od krvi i mesa – i dobronamjerni i sebični, i široka srca i gramzivi, i naivni i prijetvorni – kojima na kraju u pomoć često priskoči puka sreća i pokoja nadnaravna sila.

U sjajnom prijevodu Senke Galenić, na krvavim ledinama i velebnim dvorovima pratimo sazrijevanje novoga naraštaja koji pokušava pronaći izlaz iz zamršenoga labirinta strasti, pohlepe, ambicije i to malo mržnje.

U istom žanru, nakon Petog doba, Vrata obeliska (The Obelisk Gate), druga je knjiga hvaljene i nagrađivane trilogije Slomljena Zemlja , autorice N. K. Jemisin, u kojem doba svršetaka postaje sve mračnije dok civilizacija tone u dugu, mračnu noć.

U Mirnoći, kontinentu koji od pamtivijeka poznaje katastrofe, koji je i u najmirnijim razdobljima prožet nemirom, moć pokretanja tla koristi se kao oružje.

N.K. Jemisin prva je autorica u povijesti koja je osvojila nagradu Hugo za najbolji roman tri godine zaredom, za svaki od nastavaka ove fantastične trilogije. Sjajan prijevod i ovog nastavka donosi Dubravka Petrović.

Za kraj, ništa nije važnije od odanosti. No što ako te prokletstvo odvede ravno u izdaju?
Zadivljujućom vještinom, Jordan Ifueko donosi nam maštovit svijet u koji smješta Zrakonošu (Raybearer), priču o odanosti, sudbini i granicama koje smo spremni pomaknuti zbog onih koje volimo.

Obožavatelji young adult žanra i autorica Sabe Tahir i Tomi Adeyemi zaljubit će se u odvažan novi svijet koji je stvorila Jordan Ifueko! Prijevod donosi Ana Katana.

Više informacija o svim sjajnim novim knjigama i romanima možete pročitati u nastavku

Zamjena - naslovnica MU

ROMAN ZAMJENA, Beth O’Leary

Nakon što zabrlja važnu poslovnu prezentaciju pa joj odrede dva mjeseca plaćenog dopusta, Leena Cotton otputuje na selo kod svoje bake Eileen, na prijeko potreban odmor. To se čini kao dobra ideja kako bi barem nakratko zaboravila na posao i potisnutu ljutnju prema svojoj majci.

Odnedavno sama i na pragu osamdesete, Eileen žudi za novom prilikom za ljubav. No u njezinu malom selu u Yorkshireu nema slobodnih muškaraca, ili barem nema onih s kojima bi se Eileen mogla dobro slagati.

Leena se stoga dosjeti nevjerojatne ideje – kako bi bilo da njih dvije zamijene živote na dva mjeseca? Eileen može živjeti u Londonu i ostvariti svoju neispunjenu želju za životom u velegradu, a Leena će voditi brigu o svakodnevnim obavezama u ruralnom Yorkshireu.
Međutim, uskoro će obje otkriti da zamjena života nije baš tako jednostavna…

O AUTORICI:
Beth O’Leary studirala je engleski jezik, a zatim je radila kao urednica dječjih knjiga. Svoj prvijenac Slučajni cimeri napisala je u vlaku, putujući svakodnevno na posao. Nakon što je njime postigla svjetski uspjeh, postala je spisateljica na puno radno vrijeme. A ako nije za svojim radnim stolom, sklupčana je negdje s knjigom i šalicom čaja u ruci.

knjiga Stotinu godina Lenni i Margot

KNJIGA STOTINU GODINA LENNI I MARGOT, Marianne Cronin

Život je kratak. To najbolje zna sedamnaestogodišnja Lenni Pettersson koja provodi dane na onkološkom odjelu bolnice u Glasgowu.
Jednoga dana, Lenni se pridružuje slikarskoj radionici gdje upoznaje zanimljivu osamdeset trogodišnjakinju Margot. Kad shvate da zajedno imaju nevjerojatnih sto godina, Lenni i Margot odmah osjete da ih veže mnogo više od bolničkih hodnika i slikarskog tečaja.

Zato odluče naslikati stotinu slika za stotinu godina njihovih života –najdojmljivija sjećanja iz djetinjstva i mladosti, sve trenutke radosti i ushita, najvećih ljubavi i gubitaka.
Ubrzo postaje jasno da će njihova početna ideja o slavljenju vlastitih iskustava dotaknuti i živote osoba koje ih okružuju…

O AUTORICI:
Marianne Cronin
rođena je 1990.godine u Warwickshireu. Studirala je engleski jezik i kreativno pisanje, te primijenjenu lingvistiku na Sveučilištu Lancaster, a magistrirala i doktorirala na Sveučilištu Birmingham. Stotinu godina Lenni i Margot njezin je debitantski roman koji je osvojio čitatelje širom svijeta.

knjiga Trovacica - Sharon Bolton

ROMAN TROVAČICA, Sharon Bolton

Pomoćnica načelnika londonske policije Florence Lovelady odlazi u gradić Sabden kako bi provjerila informaciju koju joj je na samrti rekao Larry Glassbrook, čovjek kojeg je prije trideset godina uhitila zbog ubojstva troje tinejdžera.

U Sabdenu su nedavno otkrivena četiri dječja kostura u blizini dječjeg doma, a Larry zna da ti ostaci nisu toliko stari koliko se pretpostavlja.

Florence želi otkriti i što se dogodilo Marigold McGowan, mladoj majci iz dječjeg doma koja je u ono vrijeme nestala sa svojom bebom.

Nakon vijesti o smrti svog oca Larryja, Cassie Glassbrook konačno može ponovno posjetiti svoj rodni grad kako bi pokušala vratiti svoju nikad prežaljenu mladenačku ljubav, a spremna je učiniti što god je potrebno da je ponovno osvoji.

I dok se Florence i Cassie bore s mučnim uspomenama koje vire iz svakog kuta Sabdena, počinju se otkrivati neke davno zakopane tajne koje bi mogle ponovno ugroziti njihove živote.

O AUTORICI:
Sharon Bolton
odrasla je u Lancashireu te radila u marketingu i odnosima s javnošću, a zatim je napustila karijeru kako bi postala spisateljica.
Njezin roman Awakening osvojio je 2010. godine prestižnu američku nagradu Mary Higgins Clark. U Znanju su dosad objavljeni romani Krvava žetva, Male prljave laži i Voli me, ne voli me. Trovačica je nastavak njenog romana U sjeni zla.

knjiga O zenama i soli

SJAJNA KNJIGA O ŽENAMA I SOLI, Gabriela Garcia

Carmen je rođena na Kubi. Traume imigrantskog života u Miamiju ostavile su na njoj neizbrisiv trag. Obilježena životom u nasilnom patrijarhalnom društvu, Carmen se prisjeća mučnog odnosa sa svojom majkom i uspoređuje ga s odnosom koji ima s vlastitom kćeri.

Njezina kći Jeanette bori se s ovisnosti o drogama. Okružena nevoljama susjeda, i sama potištena, počinje istraživati obiteljsku prošlost, i potom nenadano odluči zaštititi djevojčicu čiju je majku privela imigracijska policija. Ustrajna u namjeri da dokuči istinu, otputuje na Kubu kako bi upoznala baku i obračunala se s tajnama iz prošlosti kojima je suđeno da isplivaju na površinu.

O ženama i soli kaleidoskopski je portret izdaja, osobnih i političkih, koje su oblikovale živote iznimnih žena – žena koje biraju iznijeti svoje priče unatoč onima koji bi ih željeli ušutkati. Ova je knjiga više od priče o dijaspori: to je priča o najzamršenijim, najčasnijim i najčovječnijim korijenima Amerike.

O AUTORICI:
Gabriela Garcia
dobitnica je nagrade Rona Jaffe “Foundation Writers’ Award” i stipendije “Steinbeck Fellowship” Sveučilišta San Jose. Njezina proza i poezija tiskane su u Best American Poetry, Tin House, Zyzzyva, The Iowa Review i drugdje. Diplomirala je kreativno pisanje na Sveučilištu Purdue. Živi u San Franciscu (Bay Area). O ženama i soli njezin je prvi roman.

knjiga Ostavi svijet za sobom

KNJIGA OSTAVI SVIJET ZA SOBOM, Rumaan Alam

Amanda i Clay zaputili su se na odmor u zabačeni seoski kutak Long Islanda. Nestrpljivo iščekuju odmak od hektičnog života u New Yorku, lijepe obiteljske trenutke s djecom tinejdžerima te dašak luksuza u prekrasnoj kući koju su unajmili na tjedan dana.

No čarolije će nestati čim im neobične pridošlice usred noći pokucaju na vrata: to su Ruth i G. H., stariji bračni par, panično tvrdeći da je kuća njihova i, još čudnije, da je u New Yorku nestalo struje. I potpuno neobjašnjivo, mobiteli im odjedanput ostaju bez signala, ne rade ni televizija ni internet, zbog čega se osjećaju dezorijentirano i izgubljeno.

Bi li Amanda i Clay trebali povjerovati uljezima na riječ i što se zapravo događa s vanjskim svijetom?
Dok atmosfera postaje sve zloslutnija, a bizarni događaji redaju se jedan za drugim, slučajni poznanici prisiljeni su na suradnju…

O AUTORU:
Rumaan Alam
autor je romana Rich and Pretty, That Kind of Mother te najnovijeg Ostavi svijet za sobom. Njegovi spisateljski radovi objavljeni su u New York Timesu, New Republicu, Wall Street Journalu, New Yorkeru i drugdje. Živi i radi u New Yorku.

roman Abercrombie Joe To malo mrznje

ROMAN TO MALO MRŽNJE, Joe Abercrombie

Na obzoru se dižu vjetrovi promjene. Zveket mačeva još nije utihnuo. Buka strojeva sve je glasnija. Nezadovoljstvo potlačenih i siromašnih sve je silovitije. Osvit je novoga doba. Istodobno, stare mržnje i dalje tinjaju ispod površine, a mračne sile i tajna znanja još nisu prognani u zaborav.

Prva knjiga trilogije Doba ludila na scenu dovodi nove likove, no vraća nas i poznatim licima, umornim ratnicima, razočaranim vlastodršcima i iznurenim veteranima. Mladi nasljednici slavnih junaka i vladara bore se s unutarnjim demonima i vanjskim prijetnjama.

Ambiciozna kći najomraženijeg čovjeka Unije ne bira sredstva na putu prema bogatstvu i moći, no prošlost je nenadano sustiže. Smioni sin mudre diplomatkinje na bojnome će se polju prvi put lavovski suočiti s iskonskim strahom. Divlja kći slavnoga sjevernjačkog ratnika spoznat će da je njezin blagoslov ujedno i prokletstvo.

Razmetni princ morat će iskupiti prokletstvo svoga roda, a okrutni nećak kralja Sjevernjaka iskusit će blagoslov poraza.
Doba ludila i dalje je doba rata i doba magije, ali sve više i doba politike, a napose doba revolucije.

Rađaju se nove mogućnosti, zemljovidi se mijenjaju, moć se zaodijeva u novo ruho, dok duboke podjele i davnašnji sukobi i dalje potresaju Krug Svijeta.

O AUTORU:
Joe Abercrombie
rođen je 1974. godine u Lancasteru (Ujedinjeno Kraljevstvo). Studirao je psihologiju na Sveučilištu u Manchesteru. Bavio se televizijskom produkcijom i montažom.

Između različitih honorarnih poslova tijekom 2002. godine počeo je pisati Krivnju oštrice. Rukopis je završio 2004, a izdavača za svoj prvi roman pronašao je tek 2006. godine. Tako je počela njegova književna karijera. Trilogija Prvi zakon prevedena je na trideset jezika. Slijede trilogija Smrskano more i još tri romana iz svijeta Prvog zakona: Poslužiti hladno, Junaci i Crvena zemlja.

Jemisin knjiga Vrata obeliska

KNJIGA VRATA OBELISKA, N. K. Jemisin

Doba svršetaka postaje sve mračnije dok civilizacija tone u dugu, mračnu noć. U Mirnoći, kontinentu koji od pamtivijeka poznaje katastrofe, koji je i u najmirnijim razdobljima prožet nemirom, moć pokretanja tla koristi se kao oružje. U Mirnoći, u ovo peto doba, nema milosti.

Essun – koja je nekoć bila Damaya, prije toga Syenite, a sada osvetnica – pronašla je sklonište, barem zasad, ali ne i svoju kći. Umjesto nje, u život joj ponovno ulazi Alabaster Tenring, čovjek koji je svijet uništio (ili možda spasio?) i pred nju, na svoj karakteristično kriptičan način postavlja zahtjev. No učini li Essun ono što Alabaster od nje traži, to će zapečatiti sudbinu Mirnoće zauvijek.

Negdje daleko od nje, njezinu izgubljenu kći Nassun, pronašao je neprijatelj. Nassunina orogenija svakim je danom sve moćnija, a njezine bi odluke mogle slomiti svijet. Njihova se priča nastavlja s obeliscima i drevnom tajnom koja se konačno približava odgovorima i razrješenju.

O AUTORICI:
N(ora). K. Jemisin
je autorica kratkih priča i romana u žanru spekulativne fikcije koja živi i piše u Brooklynu u New Yorku.

Godine 2018. postala je prva autorica u povijesti koja je osvojila nagradu Hugo za najbolji roman tri godine zaredom, sve za svoju trilogiju o slomljenoj Zemlji. Uz to je dobitnica nagrada Locus i Nebula, a 2020. godine postala je stipendistica zaklade MacArthur. Možete je naći na njezinoj internetskoj stranici nkjemisin.com, a na Twitteru pod korisničkim imenom @nkjemisin

roman Zrakonosa

KNJIGA ZRAKONOŠA, Jordan Ifueko

Tarisai je oduvijek žudjela za toplinom obitelji. Odgojena je u izolaciji, pod paskom tajanstvene i često odsutne majke znane pod imenom Gospa.

Ona je šalje u prijestolnicu Aritskog Carstva kako bi se natjecala s drugom djecom za mjesto u Kraljevićevu vijeću Jedanaestorice. Ako je odaberu, Tarisai će se povezati s ostalim pripadnicima vijeća sponom snažnijom od krvi. Takva joj je bliskost neodoljivo privlačna i ostvarenje sna da nekamo pripada.

No Gospa ima drugačije planove koji uključuju i magičnu želju kojoj se Tarisai mora pokoriti: kad zadobije povjerenje prijestolonasljednika, mora ga ubiti. Tarisai to ne može samo mirno podnositi i biti nečija pijunka – no je li dovoljno snažna da izabere drugačiji put?

O AUTORICI:
Jordan Ifueko
finalistica je nagrade Nebula i autorica bestselera New York Timesa. Zrakonoša je njezin debitantski roman u kojem donosi priču o snažnoj, a istodobno krhkoj djevojci koja, kao i svi mi, čezne za ljubavlju i pripadanjem. Živi u Los Angelesu sa svojim suprugom Davidom i tronogim psom Reginaldom Ovacomom.

Navedeni naslovi dostupni su u knjižarama diljem zemlje i na webshopu znanje.hr

Facebook Like Button