En Primeur Graševine Croatice 2023. održan uz promenadno kušanje mladih graševina

En Primeur Graševine Croatice 2023. uspješno održan uz promenadno kušanje mladih graševina, kvalitetne panele i izniman interes stručne javnosti.

Uspješno je održan En Primeur 2023. u organizaciji udruge Graševina Croatica te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Partneri manifestacije su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatska gospodarska komora, TZ Brodsko-posavske županije, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ Vukovarsko-srijemske županije.

En Primeur Graševina Croatica 2023 3

Jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija odvijala se u hotelu Esplanade Zagreb 1. veljače 2023., na kojoj su vinari, okupljeni u udruženje Graševina Croatica, premijerno predstavili vina berbe 2022. godine, kako bi stručna javnost i vinski entuzijasti mogli kušati vina koja još nisu ponuđena tržištu i procijeniti njihov potencijal. Festival je okupio više od 30 vinara, među kojima su bila poznata, ali i nova imena hrvatske vinske scene.

En Primeur 2023. otvorila je prof. Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede.

A uzvanicima su se obratili mr. Josip Pavić, dip. ing., predsjednik udruge Graševina Croatica, a uzvanicima su se obratili prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu.
Tijekom otvorenja iznesene su činjenice koje govore da se sve više prepoznaje važnost proizvodnje sorte graševina, ali i promocije, kako unutar, tako i izvan granica Hrvatske.

Krunoslav Karalić ,Sandra Zokić, Josip Pavić

Graševina Croatica po proizvodnji je najveća regija u Hrvatskoj. Po kvaliteti proizvodimo između 87-95 % kvalitetnih i vrhunskih vina. Sada je pred nama velik zadatak promocije te kvalitete na našem hrvatskom tržištu i u inozemstvu. Mi smo zamislili da se naša vinarska regija vrati na svoje početke, da to bude regija plemenitaških, povijesnih vinarija, istaknuo je Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica.

O tome koliko je graševina važna sorta govorio je i prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koji je ujedno premijerno najavio održavanje manifestacije s ciljem promocije graševine.

Graševina je gospodarski najznačajnija sorta koju uzgajamo na 25 % ukupnih površina. Od berbe 2022. na tržište je stavljeno oko 66 tisuća hL mladih vina, a pola od toga čine mlada vina graševine.

Od 14. do 17. lipnja 2023. na području Slavonije održat će se manifestacija GROW s ciljem međunarodne popularizacije graševine, koja se svake godine seli iz države u državu gdje se odvija proizvodnja graševina, a ove godine je Hrvatska domaćin. Želimo konferenciju dovesti u sve slavonske županije odnosno u Kutjevo, Ilok, Orhovicu i Osijek, izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

En Primeur  Graševina Croatica 2023 1

Nakon pozdravnog govora, dr. sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi prezentirao je izvještaj o berbi 2022. godine. Tijekom izlaganja predstavljeni su konkretni podaci koji potvrđuju uspješnu, ali izazovnu berbu 2022. zbog brojnih čimbenika među kojima je i temperatura tijekom godine koja je bila veća u odnosu na prošlogodišnje prosjeke.

Nakon predstavljenog izvještaja, održani su paneli na temu Tržište vina u Hrvatskoj u 2023. godini, Graševina Croatica Nova generacija i Vinska događanja Slavonije i hrvatskog Podunavlja u 2023. godini. Posebna atrakcija bila je En Primeur Flight Selections, predstavljanje odabranih mladih vina graševina od strane eminentnih vinskih stručnjaka. U Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb odvijalo se promenadno kušanje vina Graševine Croatice i poslovni susret s vinarima udruge.

Posjetitelji su također imali priliku upoznati se s novitetima i vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama na temu Vinske medalje visokog sjaja, Graševina Old vs. Young, Nova i neotkrivena vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja te Fanastični svijet pjenušaca na kojima se održalo vertikalno kušanje vina graševina s prikazom potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe 2022. s prijašnjim berbama.

Organizirane su i radionice za širu publiku na kojima su se sudionici educirali o pravilnom otvaranju, posluživanju i kušanju vrhunskih vina te pjenušavih vina i opisivanju njihovog izgleda, mirisa i okusa. Radionice su moderirali poznata imena i stručnjaci vinske scene.

Uz dopuštenje: Lightkomunikacije

Facebook Like Button