Filerima protiv bora

Mala škola nekirurškog pomlađivanja od dr. Bojana Ignatovskog iz poliklinike Arcadia u Daruvaru.

Fileri za “peglanje bora” postali su moćno oružje protiv znakova starenja, a mnogim su ženama na listi želja daleko ispred omiljenih dizajnerskih krpica. Nakon tretmana filerima dobiva se željeni prirodni efekt, bez drastičnih promjena, kada svi primjećuju da izgledate odlično i odmorno, a uopće im ne pada na pamet da ste „nešto radili“.

Starenje lica proces je koji traje cijeli život, a počinje već u 20-im godinama i progresivno napreduje tijekom života zbog fizioloških promjena kože i potkožnog tkiva. Ono je najuočljivije na licu i vratu, gdje osobni i okolišni čimbenici mogu ubrzati te promjene dajući stariji izgled zbog boranja i atrofije kože. Inovativne mjere i tretmani poput dermalnih filera namijenjeni su revitalizaciji vaše kože i izraza lica, čime se vraćaju mladenački izgled i svježina. Tajnu filera otkriva estetski kirurg Mr.sci Bojan Ignatovski, dr.med. ravnatelj Poliklinike Arcadia u Daruvaru.

“Dermalni fileri namijenjeni su i ženama i muškarcima, premda su područja tretmana kod muškaraca nešto drukčija. Obično se primjenjuju pod lokalnom anestezijom ili nakon nanošenja anestetičke kreme na kožu u trajanju od 30 minuta. Kod nekih slučajeva radije se koristi anestetički blok (kao kod posjeta stomatologu), a zatim se dermalni filer primjenjuje sterilnom tehnikom. Nakon završetka, pacijent se odmara neko vrijeme s hladnim oblogom na tretiranom području. Zahvat traje od 20 do 30 minuta, ovisno o anesteziji, tehnici i veličini tretiranog područja,“ pojašnjava dr. Ignatovski.

Hijaluronska kiselina je jedan od čestih oblika dermalnih filera na tržištu. Riječ je o resorbirajućem fileru koji je dobiven biokemijskim procesom i bez životinjskog podrijetla. Među njima možemo izdvojiti Restylane (Q-Med), Juvéderm (Allergan), Fortelis, Esthelis, Mesolis (Anteis) i Glytone (Pierre Fabre).

Na raspolaganju vam je i kalcij hidroksilapatit koji je sastavni dio Radiesseua (BioForm Medical Inc.) Ovaj se proizvod sastoji od sintetički proizvedenih glatkih mikrokuglica kalcij hidroksilapatita (CaHA) zadržanih u želatinoznom nosaču. Inače, hidroksilapatit je prirodan sastojak ljudskih kostiju, a sintetički oblik koristi se u različitim biomedicinskim primjenama kao što su prostetički implantati. Oblik koji je sadržan u dermalnim filerima resorbira se tijekom vremena i može potaknuti određeni stupanj proizvodnje kolagena tamo gdje je ubrizgan.

Tu je i mliječna kiselina Poly-L, koja se nalazi u Sculptri (Sanofi-Aventis), a sadržavaju je i neki kirurški materijali za šivanje. Sporo se resorbira i razgrađuje u tijelu, čime se do određenog stupnja zamjenjuje kolagenom. Možete isprobati i neresorbirajući filer poliakrilamid koji se nalazi u Aquamidu (Contura Int.), a pruža dugotrajni učinak. Važno je znati da svaki proizvod ima prednosti i nedostatke o kojima možete razgovarati s kirurzima u Poliklinici Arcadia.

“Trajanje učinka pomlađivanja nije jednako kod svakog pacijenta. Za većinu proizvoda ono traje od šest mjeseci do godine dana, ali i do 2 godine kod nekih dermalnih filera. Štetne reakcije dermalnih filera su rijetke, ali se prijavljuju s vremena na vrijeme. Najčešće je to lokalno crvenilo i otjecanje, koji traju do tjedan dana. Rjeđa je pojava modrica, a vrlo su rijetke upalne reakcije i bljedilo kože (1:50.000 tretmana), ” objašnjava ravnatelj Arcadije.

Nakon tretmana dermalnim filerima, očekuje se da će područje nad njima biti malo otečeno. Kad se prvi put pogledate u ogledalo, tretirana područja mogu izgledati veća nego što ste očekivali, ali ne brinite se, kad se otok povuče za nekoliko dana, moći ćete vidjeti konačan rezultat.

Važno je slijediti i liječnička pravila. Primjerice, ne smije se nanositi šminka do 12 sati nakon tretmana te piti iznimno vruća ili hladna pića ako su vam tretirane usne. Imate li osjećaj suhe kože, koristite isključivo neparfimirane ovlaživače, te stavljajte hladni oblog na tretirano područje po pet minuta svakih pola sata po dolasku kući.

Zapamtite: fileri ne mogu naštetiti vašem zdravlju. Riječ je o prirodnim i biorazgradivim proizvodima, koji se koriste kao rješenje za nazolabijalnu brazdu (brazda između nosa i vanjskog ruba usnice), za povećanje usnica te za popunjavanje dubokih bora koje ne reagiraju na botox. U funkciji su optimalnog oblikovanja lica. I ono što je mnogima najvažnije – estetski zadovoljavajući rezultati odmah su vidljivi!

Više informacija o dermalnim filerima pronađite na službenim stranicama poliklinike Arcadia.

UZ DOPUŠTENJE POLIKLINIKE ARCADIA (fotografija dr. Ignatovskog)

Facebook Like Button