Fotomonografija ‘Hramovi oteti Nilu’

U sklopu ‘Dana europske arheologije’, u subotu, 19. lipnja s početkom u 20 sati u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se dugoiščekivana promocija fotomonografije ‘Hramovi oteti Nilu’, čiji su autori Daniel Rafaelić i Hrvoje Gržina.

antun-markic-ispred-hrama-u-edfuu

Autori su u ovoj jedinstvenoj monografiji koju je izdao Hrvatski državni arhiv, sakupili više od dvije stotine fotografija filmskog snimatelja Antuna Markića koje su nastale 1962., kada je redatelj Mate Bogdanović u Egiptu snimao dokumentarne filmove tvrtke Zora film.

antun-markic-mate-bogdanovic-na-otoku-filae

Bogdanović i Markić filmski su bilježili tadašnje jugoslavenske građevinske tvrtke tijekom radova na izgradnji Nasserove brane ali i, što je mnogo važnije, tijekom spašavanja te preseljenja mnogih staroegipatskih hramova kojima je prijetilo potapanje pod vodama akumulacijskog jezera.

hramovi-oteti-nilu-naslovnica

Markićeve jedinstvene fotografije, nastale na danas potopljenim arheološkim lokalitetima, zauvijek su Hrvatskoj, Egiptu ali i svijetu sačuvali njihov izvorni izgled te su time postale neprocjenjive. Ti su hramovi tada rasječeni, rastavljeni, transportirani i ponovno sastavljeni daleko od prijetećih voda Nila.

hram-u-abu-simbelu

Ovaj nezabilježeni slučaj u svjetskoj arheologiji snimljen je i sačuvan kako fotografski tako i filmski. Čak tri filma Mate Bogdanovića: Hramovi oteti Nilu, Spomenici starog Egipta i Geoistraživanja u Egiptu objavljeni su na DVD-u koji je priložen fotomonografiji Daniela Rafaelića i Hrvoja Gržine.

Nakon promocije knjige, u Lapidariju Arheološkog muzeja premijerno će se prikazati restaurirane kopije sva tri filma. Ulaz na cijeli program je besplatan.

Facebook Like Button