Hir ili potreba? Žene sve češće operiraju bradavice

Najnoviji trend estetske kirurgije govori kako će operacija bradavica postati novi hit.

Prevelike, premale, obješene ili malčice razmaknute… žene se godinama bore s kritikom i samokritikom kad je riječ o grudima, a polako, ali sigurno ta se loša navika dodatno zahuktava.

Što manje, to bolje

Jedan od najbrže rastućih trendova u estetskoj kirurgiji je smanjivanje bradavica – u 2017. britanski liječnici očekuju porast od čak 30 posto. Bilo da su prevelike, tamne, asimetrične ili uvučene, kirurzi imaju nož za sve probleme.

Prema uzorima ljepote koje potpiruju mediji, što su svjetlije i manje, to su i ljepše pa se očekuje da će biti sve više supermalenih bradavica. Budući da im se ne može promijeniti izgled vježbanjem ili prehranom, jedini je način odlazak na operaciju, čime se osim uobičajenih komplikacije koje može donijeti anestezija povećava i rizik od neosjetljivosti bradavica te problema s dojenjem.

Borci za ženska prava izražavaju nezadovoljstvo novim trendom u estetskoj kirurgiji, navodeći kako se rigoroznim dijetama, cenzuriranjem bradavica na Instagramu i kritikama usmjerenim prema dojenju u javnost pokušava izbrisati ženstvenost i ženska seksualnost, a to je tek vrh ledenjaka iskrivljenih pogleda na prirodu i svijet.

Gubitak identiteta?

Osim što dramatično mijenjaju izgled, estetske operacije utječu i na identitet, tvrde američki psiholozi. Ljudi najčešće ne analiziraju dovoljno psihološke aspekte operacije i tek naknadno uviđaju kako su sitne nesavršenosti koje su korigirali zapravo bile dio njihove osobnosti.

Nepravilnosti na nosu ili sitne bore oko očiju dio su nečijeg identiteta i oni se s tim poistovjećuju, a kada to nestane, mijenja se i način na koji vide sami sebe, tvrdi psihologinja dr. Vivian Diller.

estetska-operacija-1

Žele Severinine obraze

U manjini su oni koji žele estetskim operacijama poboljšati usne ili nos, većina ih želi nalikovati na određenu glumicu ili pjevačicu. To upućuje na veliku želju da zapravo postanu netko drugi, objašnjava dr. Z. Paul Lorenc, autor knjige “Manja korekcija: Iza vrata Park Avenije estetske kirurgije”.

I Hrvatice dolaze kod estetskih kirurga s fotografijama slavnih ljepotica, a nerijetko su među njima domaće zvijezde. Tako su među popularnijim zahvatima Severinini obrazi ili usne iz mladih dana te nos voditeljice Marijane Batinić.

Na svjetskoj listi uzora su mačkaste oči Angeline Jolie koje se postižu botoksom ili podizanjem obrva. Grudi i guza Kim Kardashian također su visoko na listi prioriteta. Uzori za povećanje stražnjice su Beyonce, Nicki Minaj i Khloe Kardashian, a popularan je i nos po uzoru na Jennifer Aniston, Ashley Tisdale i Amandu Bynes.

Kad je riječ o botoksu, liječnici se susreću s fotografijama Gwyneth Paltrow, Kim Cattrall i Tare Reid, a Suzanne Somers i Naomi Campbell su uzori za liposukciju.

Djevojčice sve ranije žele pod nož

Djevojčice u sve ranijim godinama žele izgledati drukčije, a prema britanskoj studiji, čak jedna od pet nezadovoljnih tinejdžerica želi otići pod nož.

Dvije trećine djevojčica starih između 12 i 14 godina priželjkuje liposukciju kako bi imale ravan trbuh ili manju stražnjicu te povećanje grudi. U SAD-u su operacije u ranoj dobi uobičajene. Godišnje se napravi oko 24.000 operacija, uključujući 2000 povećanja grudi. Kod Britanaca su brojke značajno manje, ali u stalnom porastu.

Facebook Like Button