Hrvatski specijaliteti  i vina predstavljeni  u Parizu

Sveti Nikola je s jednim danom zakašnjenja stigao u Pariz, gdje je u četvrtak navečer, u restoranu Auberge Flora, chef Tvrtko Šakota pripremao hrvatske blagdanske specijalitete.

U organizaciji Gault&Millau Croatia, chef Šakota bio je gost chefa Flore Mikule. Na francuskoj gastronomskoj sceni Flora Mikula, uživa veliku popularnost. Nedavno je s najboljim chefovima, primljena kod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji ih je proglasio ambasadorima francuske kuhinje u svijetu. A među njenim gostima je i bivši predsjednik François Hollande.

tvrtko-sakota-flora-mikula

Upravo je Flora Mikula, koja je ovoga ljeta imala priliku upoznati Hrvatsku i oduševila se gastronomijom, domaćim proizvodima i vinima, poželjela ugostiti hrvatskog chefa povodom nadolazećih blagdana, te podijeliti užitak otkrića hrvatske kuhinje.

U šarmantnoj Auberge Flora (2 kape Gault&Millau), u iznimno ugodnoj i opuštenoj atmosferi, Flora Mikula okuplja ljubitelje dobre hrane i dobrog vina.

badurinavucak-cherisey

Tako je bilo i sada , sala je bila dupkom puna, a sva mjesta rasprodana deset dana prije večere. Svi su željeli isprobati hrvatske delicije. Hrvatska je prepoznata turistička destinacija, a u posljednje vrijeme sve je više onih koji otkrivaju i hrvatsku enogastronomsku ponudu. Ovakva događanja promoviraju Hrvatsku kao zemlju bogate kulinarske tradicije i dobrih vina“ istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, organizatorica večere i direktorica Gault&Millau Croatia, prvog međunarodnog gastronomskog vodiča čije će hrvatsko izdanje izaći u proljeće 2018.

Na hrvatsku večeru rado se odazvao Côme de Chérisey, vlasnik i predsjednik Gault&Millau, a među gostima u Parizu bili su i hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Filip Vučak, te direktorica ureda HTZ u Parizu, Danijela Mihalić Đurica.

jelo-1

Tvrtko Šakota, chef restorana Xato, pariškim gurmanima predstavio je tradicionalna hrvatska jela na inovativan način. Večera je počela sa svježim domaćim sirom i Natura tartufima, prepeličjim jajem i crumbleom od bučinih sjemenki i heljde, s Grbić bučinim uljem iz Požeške doline. Crni čips od liganja uz ragu od liganja i slanutka i krema od krumpira s čvarkom i kiselim vrhnjem nagovijestili su glavna jela: šarana serviranog s bundevom ukiseljenom blitvom i Belić maslinovim uljem, sarmice i na kraju konfitiranu patku, s torticom od mlinaca, cicheronima od hrskave pačje kožice.

Za desert je ponudio svoju verziju prekomurske gibanice: terinu od jabuka s espumom od sira, kremom od maka i grožđica, hrskavim filo korama s limetom, brazilskim oraščićima i emulzijom od šipka i meda. Gotovo svi krajevi Hrvatske bili su zastupljeni na blagdanskom jelovniku chefa Šakote.

jelo-2

Uz jela su bila sljubljena i hrvatska vina. Ugledni vinari Kabola, Krauthaker i Tomić, tijekom večere predstavili su odabrane etikete: Kabola Malvazija 2016, Kabola Unica 2015, Krauthaker Zelenac 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Pinot crni 2015, Krauthaker Graševina izborna berba bobica 2012 i Tomić Plavac 2015.

Kabola Malvazija 2016, svježe, čisto, elegantno i mekano vino koje jasno govori o stilu u kojem je napravljeno i o tome otkuda dolazi. Kabola Unica 2015, bogato je i kompleksno vino kolekcionarske vrijednost, proizvedeno od sorte malvazija.

Krauthaker Graševina izborna berba bobica 2012, elegantno slatko desertno vino. Krauthaker Zelenac 2016, lijepo zaobljeno i izgledom vrlo privlačno vino. Chardonnay Rosenberg 2015, kompleksno vino koje može uspješno odležavati. Krauthaker Pinot crni 2015 moderno je, mekano i fino zaobljeno vino. Tomić Plavac 2015, vino koje zadržava autentičnost sorte plavac mali, ali i pitkost i svježinu.

Dan nakon Pariza, u srcu regije Champagne u blizini Reimsa, u čarobnom ambijentu Chateau de Sacy, dvorca okruženog vinogradima, u kojemu je smješten luksuzni hotel s servirane su također hrvatske blagdanske delicije uz hrvatska vina.

Facebook Like Button