Internacionalni muzej toaleta

Sulabh – Internacionalni muzej toaleta skriven je u prekrasnoj zemlji Indiji.

Zanimljiva inovacija dolazi nam iz Indije. Jedan od najneobičnijih muzeja smjestio se u New Delhi-u (Indija) konkurirajući tako listi najčudnijih muzeja cijelog svijeta. U odnosu na uobičajene muzeje koje smo imali priliku vidjeti u svakodnevici, ovaj muzej je nešto drugačiji i zbog toga je zaslužio da ga brojni posjetitelji priželjkuju vidjeti.

Njegovo ime je Sulabh i treći je na listi svjetskih najneobičnijih muzeja.

INSPIRACIJA IZ DALEKE POVIJESTI

Većinu ljudi na pojam toaleta vežu škakljive, neugodne ili sramotne misli. U našoj kulturi nije uobičajeno pričati o izbacivanju viška hrane iz sebe, no kada se spomene pripremanje hrane to je nešto sasvim normalno i zapravo veselo. Zvuči nevjerojatno, no zapravo je to identična radnja poput unosa hrane koji ide u suprotnome smjeru.

Na ideju stvaranja ovog muzeja došao je indijski liječnik Bindeswar Pathak kojem je prvo bila fascinantna upotreba toaleta u prošlosti te je odlučio ujediniti generacijski sve vrste toaleta na jednom mjestu.

Prema njegovim riječima, ono što koristite nekoliko puta dnevno mora imati povijest što je nekako i logično. Zanimljiva je činjenica da je ovaj muzej na neki način prezentirao najmnogoljudniju zemlju Indiju ostatku svijeta zato što do prije sto godina u Indiji nisu postojali toaleti, a ni danas ga ne posjeduje veliki dio indijske populacije.

Dotičan liječnik je čak izdao knjigu čija je glavna tematika „Evolucija toaleta“ u kojoj možete pročitati sve od najsitnijih detalja. Muzej je sastavljen od raznovrsnih školjki svijeta, različitih oblika, dimenzija i vremenskih razdoblja. U njemu možete pronaći školjke od najstarijih primjeraka do najmodernijih školjki 21. stoljeća. Bindeswar Pathak smatra da čišćenje nije nimalo manje važna funkcija od plesa, pjevanja i dr., čemu ide u prilog njegova strast prema nečem neobičnom.

Od staromodnih wc-a koji su postojali u davnoj prošlosti ispod zemlje do danas su prešli dugi put u smislu dizajna, komfora i udobnosti kako bi mi uživali u primjercima koje su nama danas poznati.

Više o internacionalnom muzeju toaleta na službenim stranicama muzeja Sulabh .

Napisala: Marina Jakšić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button