Izbor za WOW vina

Akcija ŠTO ŽENE ŽELE koju već sedmu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW doživjela je svoj finale 15. lipnja u renomiranom zagrebačkom restoranu BALON.

Izbor za WOW vina zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u 5 kategorije: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina.

wow-izbor-1

Izbor u kojem elektroničkom poštom priliku ima glasovati 150 redovnih članica udruge WOW i četiristotinjak WOW simpatizerki, odvija se prema autorskoj listi sommeliera. Do sada su to bili Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko bekavac i Jelena Šimić-Valentić, a ove je godine tu čast imao sommelier Željko Bročilović Carlos. U posljednjoj, trećoj, fazi izbora – o pobjednicima u svakoj kategoriji odlučivao je žiri na slijepom kušanju u vinoteci i wine-baru Bornstein, a u sastavu: Marija Mrgudić, vinarka; Margita Belušić-Gobić, dopredsjednica WOW, ASI; Maja Kuzmanović, 2.stupanj WSET), odreda vrlo stručne i verzirane u ocjenjivanju vina.

wow-izbor-2

Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele – pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju konkretne nagrade, tj. vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.

wow-izbor-3

Nakon što je 2012., Gianfranco Kozlović zahvaljujući malvaziji Santa Lucia putovao u Bordeaux; 2013. Saša Senjković je zahvaljujući ružičastoj Spoži putovao u Champagnu; Moreno Coronica zahvaljujući teranu otputovao u Barcelonu i Penedes; Jakša Krajančić zahvaljujući pošipu u Burgundiju; Frano Milina Bire zahvaljujući grku u Austriju, lani je pobijedila kupaža Meneghetti Red. Tako je predstavnica vinarije Meneghetti putovala u Toscanu.

wow-izbor-4

Na sedmom rođendanu udruge WOW i redovitoj godišnjoj skupštini u zagrebačkom restoranu Balon, u nazonosti članica udruge i predstavnika medija proglašeni su finalisti i pobjednici u svakoj kategoriji, osim glavnog pobjednika, dobitnika WOW Grand Prixa – koji će biti proglašen sredinom studenog na svečanosti dodjele Vinart godišnjih nagrada za postignuća.

U finale izbora ušla su:
2 pjenušca: Brut natur, Korak i Centurion Gold, Bolfan Vinski vrh
2 bijela vina: Malvazija Santa Lucia 2015, Kozlović i Graševina premium 2013, Jasna Antunović Turk
2 roséa: Geržinić rosé 2017 i Teuta 2017, Prović
2 crvena vina: Teran 2015, Benvenuti i Cabernet Sauvignon – Merlot 2013, Boškinac
2 desertna vina: Prošek Ambra, Bibich i Bodren ledeno vino

A pobjednici su:

> CENTURION GOLD, Bolfan
> GRAŠEVINA PREMIUM 2013, Jasne Antunović Turk
> TEUTA, vinarije Prović
> TERAN 2105, Benvenuti
> PROŠEK AMBRA, Bibić
Čestitamo pobjednicima.