Izložba Andrej Gaberi – Žena u javnom prostoru kroz vrijeme

Izložba Andrej Gaberi – Žena u javnom prostoru kroz vrijeme u muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, od 12.- 30. lipnja 2017.

Izložba je osmišljena kao kapela univerzalne ljubavi i kao prostor Božje prisutnosti. Suvremeni svijet je previše nestabilan, što naš razum ne može prihvatiti. Univerzalna ljubav nam može ponuditi renesansu humanizma. Na ovoj izložbi stvorit će se prostor u kojem će autor predstaviti skulpturalne intervencije ispred starih europskih sveučilišta u obliku modela, studija i velike plastike.

atdlje-mariboru

Andrej Gaberi je rođen je 1959. godine u Mariboru, gdje je proveo sretno djetinjstvo na obalama rijeke Drave i djedove stolarske radionice U Mariboru je pohađao srednju školu, a 1985. diplomirao na Visokoj tehničkoj školi građevinarstva. Kao dizajner je bio zaposlen u projektnom uredu. U suradnji s projektnim istraživačkim odjeljenjem na Visokoj tehničkoj školi u Mariboru u klasi prof. Boruta Pečenka i inž. Vukašina Ačanskog radi na konceptualno uokvirenim projektima, crtanju planova i proizvoda različitih modela za “Forma Viva” u betonu.

otvorenje

U to vrijeme počinje i dugoročna suradnja sa Ljevaonicom likovnih umjetnosti kod Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje u suradnji s njezinim profesorima savladava kiparske tehnike. Godine 1990., opredjeljuje se za samostalan rad. U svom ateljeu započinje obrađivati velike plastike iz gline i gipsa. Godine 1993. utemeljuje građansku inicijativu Harfističini stol. Od 2001. do 2007., izdaje mjesečnik, novine za nove međuljudske odnose u trećem tisućljeću pod imenom “ga BERI”, gdje također objavljuje kratke refleksije o svojim pogledima na društvene odnose.

atelije-zagreb

Godine 2005. postavljena je njegova skulpturalna kompozicija MOST pred novim Jagielonskim sveučilištem, čime započinje rad na novom zajedničkom projektu starih europskih sveučilišta pod nazivom Evropski sveučilišni mostovi. Živi i radi u Ljubljani, Mariboru i Zagrebu. Darovao je brončane skulpture (skulpture i lijevanje) za Hrvatsku: godine 1995. bistu Miroslava Krleže u bronci za HNK Zagreb i godine 2009. veliko “Raspelo” u bronci za Zadar.

spomenik

Uz dopuštenje: Muzej Mimara (sve fotografije)

Facebook Like Button