Izložba Cinema Portraits uz Brigitte Lacombe

Cijenjena fotografkinja Brigitte Lacombe stigla je u Zagreb uoči otvorenja izložbe Cinema / Portraits.
Iznimno zanimljiva izložba Cinema / Portraits, koja je u Sarajevu polučila veliko zanimanje javnosti, biti će otvorena od 14. do 28. rujna u Francuskom paviljonu.

Otvorenju izložbe u Zagrebu prisustvovat će i sama umjetnica, koja je po dolasku u Zagreb odmah krenula u razgledavanje grada.
Posebno su je se dojmili, pored Francuskog paviljona, gdje je i postavljena njena izložba, tržnica Dolac, Hrvatsko narodno kazalište i Zrinjevac.

Nakon iznimno uspješne izložbe Cinema / Portraits fotografkinje Brigitte Lacombe, postavljene u Sarajevu povodom 25. Sarajevo Film Festivala, izložbu cijenjene fotografkinjemoći ćemo razgledati i u glavnom hrvatskom gradu Zagrebu.

Brigitte Lacombe-1

Umjetnica je netom nakon Sarajevo Film Festivala posjetila Veneciju, gdje je premijerno prikazan kratki film o njoj, prikladno naslovljen Brigitte.
U kratkom filmu umjetnica ulazi pred objektiv poznate redateljice Lynne Ramsay za projekt Women’s tales, modne kuće Miu Miu.

Film prikazuje portretnu sesiju između Brigitte Lacombe, Lynne Ramsay i njihovih prijatelja i obitelji. Film je snimljen u cijelosti crno – bijelo, a popraćen je reprodukcijskim razgovorom između fotografa i redatelja, s temom koja se kreće od njihovih poslovnih do osobnih života.

Umjetnica je do sada obišla Muzej suvremene umjetnosti, a planira posjetiti i ostale muzeje grada Zagreba.
Također, tokom svog boravka u planu ima upoznati kulturu i ljude, a svoj boravak bilježi fotoaparatom, fotografirajući svaki detalj grada.

3300KFDPRW=0.19 GW=0.19 BW=0.19 RB=9.99 GB=9.99 BB=9.99S3400

Brigitte Lacombe je jedna od najuglednijih svjetskih fotografkinja a na izložbi u Zagrebu će izložiti 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.

Izložba fotografija, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, prezentira dio umjetničkog rada fotografkinje Brigitte Lacombe i nudi rijedak osobni pogled na suvremenu kinematografiju.

Brigitte Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma “Svi predsjednikovi ljudi” Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set “Bliski susreti treće vrste” Stevena Spielberga.

Cijenjena je zbog svoje izvrsne i bliske suradnje s redateljima Martin Scorseseom, Alejandro González Inárrituom, Mike Nicholasom, Anthony Minghelleom, Quentin Tarantinom, Bernardo Bertolucciem, Lynne Ramseyem, Wes Andersonom, Spike Jonzeom i mnogim drugim priznatim redateljima svijeta.

Najviše je prepoznata zbog zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama ili izvan njih.
Neki od mnogih njenih radova su portreti Meryl Streep, Leonardo DiCapria, Robert De Nira, Tilda Swintona, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i još mnogih.

Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu “The Irishman” (Irac), čija će premijera biti održana na jesen 2019. godine.

Njezini radovi izloženi su u PHILLIPS Galeriji u New Yorku, Parizu i Londonu, šangajskom centru fotografije u Kini, u Sotheby’s Galeriji u Londonu i Qatar muzeju u Dohi.

Fotografije Brigitte Lacombe objavljuju i međunarodni mediji poput Vanity Fair, Elle, GQ, New Yorker, Harper’s Bazaar, Conde Nast Traveler, The Wall Street Journal, New York Times, Financial Times, “M” Le Mondeu, Zeit i mnogi drugi, a fotografirala je i mnoge reklamne kampanje za Dior, Pradu, Rolex, Armani, Hermes i Lancome.

Izložbu organizira PRiredba Studio u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom i SC-om.

Tekst i fotografije: PRiredba Studio

Facebook Like Button