Izložba fotografija autora Ivice Bote “Put sv. Jakova”

Izložba fotografija autora Ivice Bote “Put sv. Jakova” otvorena na splitskom Peristilu u dvorani palače Skočibušić-Lukaris u sklopu 13. “Dana kršćanske kulture”

U dvorani palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu u sklopu programa manifestacije “Dani kršćanske kulture” 3. travnja otvorena je izložba fotografija autora hodočasnika Ivice Bote pod nazivom “Put sv. Jakova” koju će biti moguće razgledati do 11. travnja, a svečanom otvaranju prisustvovali su i veleposlanik Kraljevine Španjolske N. E. Eduardo Aznar Campos, pomoćnik ministra turizma Robert Penda, glavni urednik nakladne kuće mr. sc. Petar Balta, don Tomislav Ćubelić, koji je i otvorio izložbu, te autor Ivica Bota.

izlozba-put-svetog-jakova-4

Riječ je o izložbi koja donosi 40 slika jer je Ivica Bota hodao 40 dana poštujući sve ono što se u Bibliji navodi pod brojem 40, pa tako i ovih 40 dana korizme u kojima se izložba održava.

Njegove fotografije prate Put. Prvih 20 slika prikazuju jedan dan na Putu, od jutarnje sjene do zajedničke večere s drugim hodočasnicima, a ostalih 20 su izbor značajnijih mjesta i događanja. Također, na izložbi su postavljeni i video zapisi s puta te hodočasnička odjeća ovoga živopisnoga hodočasnika.

Okupljene je na otvaranju izložbe pozdravio mr. sc. Petar Balta koji je ovom prigodom istaknuo kako mu je iznimno drago što se izložba organizira u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture koja svojim programom želi doprijeti do ljudi, a izložba “Put sv. Jakova” upravo je takav program koji dopire do srca ljudi, do onoga što je izvorno.

izlozba-put-svetog-jakova-1

Organiziranje ovoga događaja na poseban način je svojim dolaskom prepoznalo i poduprlo Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, a veleposlanik Eduardo Aznar Campos podijelio je zadovoljstvo zbog organiziranja programa koji progovara o ovoj znamenitoj španjolskoj hodočasničkoj tradiciji Camina, te potaknut primjerom Ivice Bote i njegovim zanimljivim fotografijama s puta istaknuo kako i sam razmišlja o tome da se odvaži na Put. Pomoćnik ministra turizma Robert Penda istaknuo je važnost vjerskog turizma, posebno marijanskih ruta i u Hrvatskoj.

Hrvatski hodočasnici ustrajali su u nastojanju da hodočasnička putovnica bude dostupna i na hrvatskom jeziku, te je ovom prigodom prvu hrvatsku hodočasničku putovnicu za Put sv. Jakova veleposlaniku Camposu uručio tajnik Bratovštine sv. Jakova g. Vedran Pražen.

izlozba-put-svetog-jakova-2

Izložbu je otvorio katedralni župnik don Tomislava Ćubelića, koji je među ostalim istaknuo: “Hodočašće je dublje traženje Boga u svom i životu drugih ljudi. Hodočasnik premda putuje nije kao drugi putnici. Izvana djeluje kao turist, ali nije turist. Svrha hodočašća Ivice Bote nije putnički interes za nepoznatim krajevima ni turistički odmor, nego produbljivanje vjerničkog odnosa s Isusom, njegovim životom i njegovom riječi.” Na samom kraju okupljenima se obratio i Ivica Bota koji je ovom prigodom povezao svoj radni vijek kada je gradio puteve, upoznavanju sa duhovnim putevima i putu sv.

Jakova koji ga je do te mjere zahvatio da na različite načine svjedoči o silini tog iskustva, a jedan od njih je i ova izložba.

Uz dopuštenje: Ivica Bota (sve fotografije)

Facebook Like Button