Izložba Marc Chagall – S onu stranu boje

Izložba u Zadru zasigurno će zadiviti sve ljubitelje Marc Chagalla poznatog i kao slikarskog genija boje. U Kneževoj palači traje sve do 15.9. 2017. jedinstvena izložba od 90 djela ovog impresivnog umjetnika.

Izložba obuhvaća 90 grafičkih radova iz ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća gdje će kroz seriju litografija i bakroreza, javnost imati priliku uroniti u umjetnikov konstantan dijalog s vječnim.

marc-chagall-2 marc-chagall-1

Zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegove slike – Bellu Rosenfeld, zanesenost sveprisutnošću Božanskog, prijeka vjernost rusko-židovskim korijenima, nesretna očaranost motivima rodnog Vitebska ili pak apolitična osuđenost na egzodus pretakati će se odreda kroz predstavljene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Homerove Odiseje, Poeme, prozora Jeruzalema, Cirkusa, Pariza, Longova epa Dafnis i Hloja, uključujući još zavidan broj Chagallovih grafičkih ostvarenja. Ponirati u duboko, zabranjeno, neizrečeno i neopipljivo, mnogima mukotrpno, je odveć bolno, i to činiti poetično, sa zahvalnošću, okom djeteta a srcem ljubavnika, istinom prodorno i ustrajno ali uvijek u bojama – to je Chagall.

Boja je sve. Kad je boja dobra, forma je dobra. Boja je sve.

Boja je vibracija poput glazbe; a sve jest vibracija.

Spomenute serije ilustracija dio su važne umjetnikove publikacije nastale iz suradnje s francuskim izdavačem imena Teriade, uz Vollarda najbitnijeg naručitelja Chagallovih radova. Prvo izdanje doživjele su u francuskom časopisu Verve a njihova iznimnost ogleda se u dotad neviđenom zahvaćanju svjetla kroz dinamiku kolorita; nitko prije Chagalla nije postigao tako savršenu sljubljenost besprijekornosti inspiracije i apsolutnog majstorstva umješnosti u čije je najdublje tajne tako suptilno penetrirao.

marc-chagall-4 marc-chagall-3

Spoj umjetnikovog osebujnog životnog puta i strastvenog stvaralaštva; između ljubavi i revolucija, slobodarskog Pariza i oktobarske Rusije, oblikuje lik usamljenog vizionara, građanina svijeta, istovremene naivne neokaljanosti i hrabre začuđenosti- u personifikaciju univerzalnog stranca vječna šarma. Duboko religiozan i istinski domoljuban, njegov je rad vjerojatno najglasniji apel modernog doba za tolerancijom i poštivanjem drugoga.

Retrospektiva će biti dostupna posjetiteljima u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2017. u prostorima Kneževe palače.

Uz dopuštenje: Narodni muzej Zadar

Facebook Like Button