Izložba Mentalni sklop 2

U Galeriji Kranjčar otvorena sedma izložba iz ciklusa Mentalni sklop / 2 : Sebastijan Dračić – Danijel Žeželj.

Sedma izložba iz drugog serijala Mentalni sklop predstaviti će radove našeg međunarodno priznatog barda stripa Danijela Žeželja i jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacije Sebastijana Dračića. Ni ova se izložba doslovno ne drži podnaslova ciklusa sljedbenik – mentor već joj je želja da pokaže dvije gotovo identične vokacije izvedene u dva srodna, ali opet različita medija. Mentor bi ovdje figurativno bio Danijel Žeželj, ne samo što je stariji od Dračića, već se Sebastijan susreo s njegovim stripovima već u počecima svog umjetničkog stvaralaštva.

Mišljenja sam da su upravo Danijel Žeželj i Sebastijan Dračić permanenti i aktivni kreatori nove umjetničke zbilje – cyber kulture koja je danas sveprisutna u svim porama suvremenog života. Ikoničnost njihove likovnosti u službi je svojevrsne kataklizmičke vizije koja ne dolazi naglo i katastrofično, već lagano i postupno, noseći sobom slutnju i bol. Njihovi radovi ne pokušavaju korigirati stvarnost, već konstatiraju činjenično stanje, koliko god mi smatrali da se radi o kataklizmičkoj viziji budućnosti. Žeželjevi stripovi rađeni crni tušem i bijelim akrilikom svojim snažnim grafizmom i izražajnim kontrastima potenciraju atmosferu bizarne suvremenosti i donose viziju apokaliptične budućnosti, kao što će to u Dračića biti dočarano specifičnim koloritom koji potencira ikonografiju otuđenosti i beznađa što će rezultirati specifičnom atmosferom koja ih postavlja u izvjestan metafizički kontekst što im bez sumnje priskrbljuje auru transcendentalnosti.

tadic

Oba autora ne tretiraju vlastitu umjetnost primarno kao estetski čin, već kao produkt promišljenog intelektualnog polazišta svojevrsnog dijalektičkog nihilizma, stoga njihovi radovi inspirirani nehumanom realnošću današnjice levitiraju između stvarnosti i fantazije donoseći viziju hladne i mračne budućnosti u kojoj ćemo samo maštati o čisom zraku, bistroj vodi i zelenoj travi.
Iz teksta, Mladen Lučić

Danijel Žeželj
Danijel Žeželj rođen je 1966. godine u Zagrebu gdje je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Autor je stripova, animiranih filmova, grafičar i ilustrator. Stripove i ilustracije objavljivao je u Europi, Africi i Americi s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Dark Horse, The New York Times Book Review, The Harper’s Magazine, Grifo Edizioni, Hazard, Dargaud, itd. Autor je vise od dvadeset strip albuma i pet animiranih filmova. Od 1997. u suradnji s kompozitorima, muzičarima i bendovima, realizirao je niz multimedijalnih performasa koji objedinjuju slikanje uživo s glazbom uživo.

the-universe-is-indifferent

Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat. Živi i radi u Brooklynu i Zagrebu.

Sebastijan Dračić
Rođen je 9. siječnja 1980. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao slikarstvo 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti klasi prof. Zlatka Kesera. Godine 2007. upisuje poslijediplomski doktorski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom izv. prof. Ante Rašića. Sudjelovao je u rezidencijalnim programima u Beču 2009. i Leipzigu 2012. godine, a bio je i Stipendist Pollok-Krasner zaklade iz New Yorka od 2012. do 2013. godine. Izlagao je na osam samostalnih te na mnogobrojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Uz dopuštenje: priredba (sve fotografije)

Facebook Like Button