Izložba Milan Vulpe: Dekodiranje

Velika retrospektivna izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih grafičkih dizajnera Milana Vulpea na kojoj će biti izloženo čak osam stotina odabranih radova ovog istaknutog pionira hrvatskog dizajna otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt 28. lipnja 2021.

Riječ je o izložbi koja predstavlja i valorizira bogat dizajnerski opus Milana Vulpea koji je tijekom četrdesetak godina djelovanja intenzivno radio na unaprjeđivanju vizualne kulture u području dizajna i uvođenju suvremenih dizajnerskih postulata u područje ekonomske propagande u Hrvatskoj od pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

vizual-izlozbe-vulpe-1

Izložba će predstaviti odabir najznačajnijih Vulpeovih projekata među kojima brojne dobro poznate reklamne materijale poput Chromosove maskote Ličioca, logotipove, promotivne materijale, ambalaže, mnoštvo cjelovitih vizualnih rješenja dugogodišnjih suradnji s Plivom, Saponijom, TOZ-om, Željezarom Sisak, OZEHA-om, Interpublicom i drugima.

Razvoj Vulpeovog likovnog izraza i interesa bit će prikazan kroz brojna prepoznatljiva rješenja dizajna naslovnica i omota knjiga, dizajna filmskih, sportskih i političko-propagandnih plakata, ilustracija i eksperimenata s fotografijom te kroz brojne druge izložene radove.

vizual-izlozbe-vulpe-2

Izložba će biti popraćena fotodokumentacijom, originalnom privatnom Vulpeovom dokumentacijom te video intervjuima s Vulpeovim suradnicima i suvremenicima.

MUO najavljuje kako će ovo biti izložba koja zaokružuje rad Milana Vulpea kao protagonista visokorazvijene svijesti o važnosti suvremenog marketinškog jezika, ali i o značaju primjene sustavnog i konzistentnog grafičkog izričaja u svim vidovima javnih istupa domaćih tvrtki.

vizual-izlozbe-vulpe-3

Posljednja retrospektivna Vulpeova izložba održana je u Muzeju za umjetnost i obrt prije 44 godine, točnije 1977. godine u sklopu 12. zagrebačkog salona.

Kustosica izložbe i autorica stručne koncepcije je Koraljka Vlajo, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna Muzeja za umjetnost i obrt.

Izložba će biti otvorena od 28. lipnja do 12. rujna 2021. godine.

Uz dopuštenje: Muzej za umjetnost i obrt (sve fotografije)

Facebook Like Button