Izloženo remek djelo Andrije Medulića Schiavonea

Slika iz 16. st u vlasništvu je Dinka Podruga hrvatskog kolekcionara, a stigla je iz New Yorka.

U Muzeju za umjetnost i obrt predstavljeno je remek djelo slika Bogorodica s djetetom velikog kasnorenesansnog slikara Andrije Medulića Schiavonea. Zahvaljujući dr. Dinku Podrugu koji je ovu sliku prije nekoliko godina kupio u New Yorku i njegovoj želji da omogući građanima Zagreba i Republike Hrvatske da se susretnu s remek djelom ovog hrvatsko talijanskog majstora, slika je izložena u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt.

izlozba-1

Predstavljanju je nazočila ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, gospođa Vesna Kusin, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, te brojni uglednici iz svijeta kulture i medija.

Slika Bogorodica s djetetom koja se uključuje u stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt zrelo je djelo ovog velikog manirističkog slikara.

Potječe iz privatne zbirke dr. Dinka Podruga uglednog psihijatra iz New Yorka koji ju je prije nekoliko godina kupio u tamošnjoj aukcijskoj kući Sotheby. Prema raspoloživim podacima slika je početkom dvadesetog stoljeća kupljena u Engleskoj i od tada se čuvala u privatnoj kolekciji u gradu Buffalo u državi New York gdje je bila izvrsno restaurirana prije više godina. Slika ima sve karakteristike zrelog Medulićevog razdoblja oko 1540-tih godina.

izlozba-2

Po prvi put ju je publicirala kolegica Ljerka Dulibić u svom tekstu u katalogu izložbe Splendori del Rinascimento a Venezia – Schiavone tra Parmigianino Tintoreto e Tiziano održanoj u venecijanskom muzeju Corer 2015/16. godine.