Jedinstvena kolekcija nakita ‘Elkana’

Hana Huljić, kao zaštitno lice, predstavlja jedinstvenu kolekciju nakita ‘Elkana’ – s detaljima rimskog stakla starog 2 tisuće godina.

Radi se o limitiranoj kolekciji nakita pod nazivom: ‘Gdje istok susreće zapad’ iznimne povijesne i umjetničke vrijednosti, koji će biti predstavljen na izložbi u zagrebačkom Hotelu Palace od 1. do 23. prosinca.

Izložba smještena u središtu zbivanja adventa grada Zagreba – između Zrinjevca i trga kralja Tomislava – svakako će biti poseban ukras grada u blagdansko vrijeme.

elkana-nakit-2 elkana-nakit-1

Budući da je načinjen od 2 tisuće godina starog rimskog stakla ELKANA nakit jedinstven je primjerak nosivih komada povijesti.

Poštujući unikatnu priču svakog pojedinog komada, staklo je u umjetničkoj radionici s maštom i vještim rukama majstora zlatara odjeveno u srebro, ponegdje su boje istaknute poludragim kamenjem ili je povezano u cjelinu vunom.

elkana-nakit-4 elkana-nakit-3

Drevno rimsko staklo proizvedeno u vrijeme Rimskog Carstva, pronalazi se arheološkim iskapanjima na području mediteranskih zemalja, osobito današnjeg Izraela. Svaki pronađeni komad stakla obilježen je svojom poviješću kao i višestoljetnim prirodnim procesom, kojim se na staklenoj površini stvaraju ljuskice u duginim bojama – što je jedno od prepoznatljivih obilježja rimskog stakla. Može se tako reći kako je upravo vrijeme najzaslužniji autor kolekcije ovog jedinstvenog nakita.

‘Kako se radi o uistinu jedinstvenom nakitu koji predstavlja dio povijesti, uistinu mi je čast što sam upravo ja odabrana kao zaštitno lice kampanje, pa mi tako ni uloga modela nije teško pala jer sam se u potpunosti povezala s ovim posebnim komadima povijesti.’, opisala je mlada kompozitorica Hana Huljić svoje dojmove sa snimanja.

Izložba će biti otvorena od 1. do 23.prosinca u Hotelu Palace, Trg Josipa Jurja Strossmayera 10, ulaz je za sve slobodan. Tako će tako Zagrepčani kao i svi njihovi gosti za vrijeme adventa, tako imati prigodu vidjeti, te kupiti unikatne nosive komade povijesti.

elkana-nakit-5

Prošlost je susrela budućnost. Tama svjetlo. Mašta stvarnost. Istok zapad. Mi ljepotu.

Više od tri desetljeća, kamen – od bračkog do dragog – i plemeniti metali, osnova su kojoj se iznova vraća, uz istraživanje drugih materijala.

Feđa Aaron Bučić
Temelj umijeća stvarao je u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču, Višoj školi za drago kamenje u Amsterdamu i višegodišnjim radom uz majstore zlatare u Splitu, Amsterdamu i Jaipuru. Dugo godina radio je sa štićenicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u kojem je pokrenuo nagrađivanu klesarsku terapeutsku radionicu za osobe s posebnim potrebama, te je posebno priznanje dobio za rad u mozaiku.

Uz ostalo, postavio je niz samostalnih izložbi nakita, katedralu u Kathmanduu obogatio križem od bračkog kamena s hrvatskim pleterom, papi Ivanu Pavlu II. darovana je njegova krunica od kamena iz Međugorja, restaurirao je niz sakralnih predmeta i objekata diljem Hrvatske, Indije i Nepala.

Uz dopuštenje: Priredba (sve fotografije)

Facebook Like Button