Julia Roberts u novom filmskom kino hitu Čudo

Temeljeno na bestseleru New York Timesa, Čudo je nevjerojatna inspirativna priča o Augustu Pullmanu, desetogodišnjem dječaku s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole Beecher. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice i boji se kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja.

Auggieju peti razred postaje prava životna škola u kojoj uči kako se izboriti. Suočavajući se s vršnjacima i profesorima, koji redom imaju različite reakcije na njegovo lice, ovaj desetogodišnjak konačno počinje prihvaćati samoga sebe. I dok se njegova obitelj, kolege u razredu i šira zajednica bore s nastojanjima da pronađu empatiju i prihvate ga, Auggiejevo nevjerojatno putovanje će ih sve ujediniti i dokazati da se ne možeš uklopiti kada si stvoren da se istakneš.

cudo-22

Nominiran za nagradu Zlatni globus za film Soba, Jacob Tremblay preuzima jedinstvenu ulogu Auggieja Pullmana, čije su ga operacije držale podalje od škole – do sada. Sve što je Auggie oduvijek želio je biti normalan dječak, a sada se odjednom mora suočiti sa velikom grupom djece koja ne znaju kako da se ponašaju prema njemu. No, na kraju, Auggie i svi oko njega su transformirani onime što je najvažnije: prijateljstvom, hrabrošću i svakidašnjim izborom da budu ljubazni prema svima koje susretnu.

Film Čudo okupio je brojna renomirana imena uključujući dobitnicu nagrade Oscar® Juliu Roberts kao Auggiejeva mama (Erin Brockovich, Zgodna žena), nominiranog za nagradu Oscar® Owena Wilsona kao Auggiejev tata (Hotel Grand Budapest, Ponoć u Parizu) i mladu glumicu naših korijena Izabelu Vidovic kao Auggiejeva sestru.

cudo-23

Studio Lionsgate je već pokrenuo inicijativu Wonder Certified Kind Classroom, program koji je inspiriran bestselerom i filmom Čudo, a kojom nastoje potaknuti ljubazno ponašanje, prihvaćanje i uključivanje od strane učenika osnovnih škola.

Učitelji su i u Hrvatskoj počeli prihvaćati poruke filma i knjige da „odabiru ljubaznost“ provođenjem programa koji smanjuju nasilje među učenicima i društvenu izolaciju. Odličan primjer je OŠ Ivana Zajca iz Rijeke koja je dobila certifikat kao „najljubazniji učenici u Hrvatskoj.“

cudo-24

Na tragu navedenoga cilj je potaknuti škole, učitelje i same učenike da se uključe u akciju #BudiFrend kojom će se nagrađivati i poticati ljubazno ponašanje učenika i učiti ih toleranciji. Svaki razred koji se uključi u inicijativu bit će nagrađen posebnim certifikatom ljubaznosti, a najbolji razredi bit će nagrađeni i besplatnom projekcijom filma i knjigama za školsku knjižnicu.

Saznajte više o akciji na: www.blitz-cinestar.hr/otkrijte-cudo-unutar-svog-razreda

Prekrasnu inspirativnu priču Čudo, u distribuciji Blitza, pogledajte od 23.11. u CineStaru.

Uz dopuštenje: Blitz Film&Video (sve fotografije)