Kako je bilo na mini vinskom festivalu In vino veritas

Tijekom proteklog vikenda, od 15. do 17. 7. 2022., u Puntu na otoku Krku održan je mini vinski Festival „In vino veritas“ kojeg su organizatori nazvali vikendom za uživanje. Na zlatni otok Krk stigli su vinari (i vina) iz Baranje, Erduta i Iloka – pod egidom „pobratimljeni u vinu“.

Ideja festivala „IN VINO VERITAS“ je jačanja prijateljskih i poslovnih odnosa vinara s područja Baranje, Erduta i Iloka, s naglaskom na pobratimljene općine Punat i Tovarnik – i poslovnih subjekata, tj. restorana i hotela s područja otoka Krka.

atmosfera, trg

U svom prvom izdanju, „IN VINO VERITAS“ spojio je „zelenu“ i „plavu“ Hrvatske, a ujedno bio dobrodošla prilika da se i domaćini, ali i gosti, upoznaju s bogatstvom vinske ponude Hrvatske, kao i da se zabave.

Također, organizatori, TZ Općine Punat na čelu s Brankom Karabaićem, i suorganizatorica, novinarka i vinska promotorica Sanja Muzaferija, željeli su vinarima omogućiti i kratki predah od vinograda – na moru. Jasno, uz poslovne prilike za promociju i prodaju.

Koncept Festivala „IN VINO VERITAS“ rođen je još 2019., ali se iz već poznatih razloga do sada nije održao, pa se ovogodišnje prvo izdanje očekivalo s nestrpljenjem.

In vino veritas točenje, Endre, Sanja

Svečano otvorenje u petak, 15.7., na središnjem gradskom trgu popratila je limena glazba i nastup Prvih riječkih mažoretkinja, a nakon pozdravnih govora organizatora, načelnika Daniela Strčića i gosta, načelnika Općine Tovarnik Anđelka Dobročineca, krenulo je fino vino. Pila su se vina manjih, obiteljskih vinarija, njih 6: Vinarija Agris, Vinarija Kovats , Vina Papak, Vina Pinkert, Vina Siber i Vina/Podrum Szabo.

Kasnije su lijepim nastupom okupljene zabavljali Antonio Krištofić i Mateo Žmak. Veseli su bili gosti, ali i vinari koji su Festival jednoglčasno proglasili uspješnim. A sažeto je događanje prokomentirala Jadranka Lešić iz vinarije Agris: – Lijepo nam je bilo. Super vrijeme, odlična organizacija, radionice, degustacije i domaćini.

U subotu, drugog dana Festivala, Endre Kubik iz vinarije Pinkert, održao je edukativnu interaktivnu radionicu „Vinski terroir Baranje“ uz kušanje ponajboljih vina koja ova regija nudi a odabrao je, uz svoje vino, još i vina vinarije Kovats i Szabo.

agris, vino

Iste večeri su u obližnjem restoranu BOCOON, vinari svoja vina predstavili i na poslovnoj, ali i svečanoj večeri s tri slijeda na kojoj su uz vođenu degustaciju i uparivanje s hranom, njihova vina upoznali lokalni restorateri, mediji i uzvanici.

Večeri se pridružio i Domagoj Jakopović Ribafish, koji će zadnju etapu svog trogodšnjeg projekta „Rok Otok“ otplivati upravo ovdje u Puntu, za nekoliko dana, 26.srpnja.

Uz glazbeni program na Trgu, gdje su glavnu ulogu imali Antonella Doko uz pratnju Vladimira Babina te nakon njih sudionici „The Voicea“ Eni Jurišić i Vjeko Ključarić s bendom, subota je završila veselo, razdragano i relaksirano, a u nedjelju su se nakon kraćeg točenja i srdačnih oproštajnih pozdrava vinari otputili na plažu – pa kući.

Ivan Siber

Baš kako je i zamišljeno, otišli su zadovoljni i ispunjeni novim dojmovima, a stvorena su i nova prijateljstva i poslovni dogovori.
U Puntu najavljuju da će se i dogodine ovdje, u okviru 2.festivala „IN VINO VERITAS“ družiti uz najbolja vina iz jedne hrvatske regije.

Facebook Like Button