Kako je princeza Diana postala fashion ikona 2020.

Poput nekog rijetkog cvijeta, princeza Diana počastila je ovaj planet svojim postojanjem, pokazala je svojim primjerom kako bi se oni, koji imaju moć i titule uz imena, trebali ponašati prema onima koji su manje privilegirani, propatila je zbog svoje dobrote i želje za slobodom, te uvenula pod pritiskom javnosti i nemogućnosti da diše pred njom.

Ipak, pored svoje dobroćudnosti, hrabrosti i nepresušne ljubavi prema ljudima, koja će se pamtiti zauvijek, Diana se pamti i kao fashion ikona.

Kako se lagano vraćamo u eru modnih trendova 90ih, fashion stručnjaci se s velikim veseljem prisjećaju se njenih kombinacija, zbog kojih se komotno može reći da je bila najljepše obučena osoba kraljevske obitelji. Sada, 25 godina nakon njene smrti, Lady Di stil se vraća na modne piste i gradske pločnike.

Dianino se ponovno pojavljivanje nestrpljivo očekuje i u novoj sezoni hit serije The Crown, u kojoj će lik Lady Diane utjeloviti Ema Corrin kao mlada Diana, a kasnije australska glumica Elizabeth Debicki. Kao najava za novu sezonu, Ema je u ulozi Diane već je zasjala na naslovnici Voguea u kreaciji inspiriranoj Dianinom haljinom boje safira s početka 80ih.

Veliku pozornost dobila je i njena ikonična svilena vjenčanica, u kojoj se prije nje udale kraljica Elizabetha, njena sestra Margaret i princeza Anne. Za Dianu je vjenčanicu posebno prilagodio dizajnerski par David i Elizabeth Emanuel, a prvi put je u novoj verziji predstavljena očima javnosti 81. godine.

Ista će se replicirati za seriju i to sa šlepom dugačkim preko 7 metara, uz budno oko i upute originalnih dizajnera, koji su kreatorima serije omogućili i uvid u neke od materijala i uzoraka izvorno korištenih na materijalu.

Prevelike proporcije haljine, široki rukavi, 10 000 bisera utkanih u materijal od strane najpoznatijih londonskih vezilja ipak su ugušili njenu osobnost, budući da je sve bilo kreirano prema uputama kraljevske obitelji, ali nije prošlo dugo do trenutka kad je Di preuzela svoj modni izričaj u vlastite ruke.

Počevši kao sramežljiva djevojčica u “štreberskim” outfitima, Diana je izrasla u modnu ikonu koja je stajala bok uz bok s Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Grace Kelly i Jackie Onassis.

Nedavno je inspirirala i kultnog dizajnera Virgila Abloha, koji je svoj cijeli nastup na pariškom tjednu mode utjelovio na kolekciji paparazzo slika Lady Di iz ere 90ih.

Čak je i Rihanna, koja često svojim outfitima radi svojevrsni hommage Diani, izjavila da je “njezin svaki ‘look’ bio na mjestu…bila je prava modna gangsterica”. To se može vidjeti i po njenim hrabrim modnim odlukama poput bijele haljine sa zlatnim sokolima, koju je nosila u posjet Saudijskoj Arabiji.

Dokaz njezinom promišljenom odijevanju bio je i u tome što je nosila baršunastu haljini u posjeti bolnici za slijepe osobe, kako bi štićenici osjetili njenu mekoću i toplinu dok pričaju s njom. Baršun je vrlo rado nosila i u specijalnim prilikama, a posebno se pamti crna baršunasta haljina, koju se nosila u posjeti Bijeloj kući i u kojoj je zaplesala s glumcem Johnom Travoltom.

Poput prave Disneyeve princeze, samo s tragičnim krajem, princeza Diana ostala je zapamćena po svojim velikim djelima i ljepotom koja je bila vidljiva iznutra i izvana.

Zbog velike nepravde koju je doživjela i brojnih zamišljenih scenarija u kojima je mogla nastaviti sijati i živjeti, danas s velikom težinom proživljavamo njezinu ljepotu kroz različite prikaze njena like, serije, filmove, dokumentarce, ali i nepokolebljiv modni izričaj koji je inspirirao, i nastavlja inspirirati mnoge.

Facebook Like Button