Kako odagnati zabrinutost i pretjeranu analizu

Na početku treba znati da zabrinutost, pogotovo ona pretjerana, dovodi organizam u stanje ogromnog stresa. U tijelu počinjete osjećati fizičku bol poput stiskanja u prsima, bol u ramenima ili leđima, a mnogi ljudi osjećaju i oštru bol u sredini želuca.

Naravno da treba razmišljati o radnim zadacima, ciljevima koje smo si zadali i njege oko obitelji no pretjerano razmišljanje i zabrinutost, može dovesti do negativnih osjećaja koji nas počinju obuzimaju i tada mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

Pritisak koji nam stvara okolina, ali i mi sami, u nama stvara simptome stresa, a za posljedicu se budimo noću, ne možemo zaspati, što dovodi do gubitka energije. Gubitak energije ne izaziva stres, ali nas dovodi do smanjenih sposobnosti i umora.

Opsjednutost analizama i razmišljanjima iznimno je negativna navika i jedan od najčešćih gubitaka kontrole nad vlastitim životom. Kad se uvučemo u začarani krug pretjeranog protoka misli i zabrinutosti svaki nam se problem čini većim jer se množe potencijalne opasnosti i iz područja realnoga zapadamo u područje projekcija koje nas brinu i stvaraju još veći izvor novih analiza i bezbrojnih zaključaka.

Kako tome doskočiti i svoj život usmjeriti prema pozitivnijem stavu i manjem stresu?

Prije svega treba osvijestiti količinu zadataka, njihovu težinu i eventualnu razinu problema, priznati sebi da imamo premalo vremena kako bih sve obavili sami, odlučiti da ćemo to promijeniti i zatim svjesno prekinuti bujicu misli.

happy hour hygge posao

Smanjit ćete strahove i kao posljedicu stres ako:

Osvijestite činjenicu da pretjerano razmišljanje o problemu neće riješiti problem.
Probleme je rješiv jedino ako nešto konkretno poduzmemo, a ne ako ga stalno analiziramo.
Sjetite se nekih problema koji su vam oduzimali san a danas neki od njih izgledaju čak smiješnima.

Sjetite se konkretnih životnih iskustava u kojima ste našli rješenje za najteže situacije

Svatko od nas doživio je minimalno jednu naoko bezizlaznu situaciju koja se ipak na kraju riješila bez obzira da li smo sami poduzeli neke konkretne korake ili se razriješila sretnim okolnostima izvan nas.
Neka vas upravo takvo pozitivno iskustvo motivira za razvijanje pozitivnog stajališta i stvaranje kreativne energije koja će vam otvoriti pravi put. Dobra motivacija koja proizlazi iz nas samih najbolji je poticaj za rješavanje životnih situacija.

Trenirajte življenje života u sadašnjem trenutku

Sadašnji trenutak u kojem se upravo nalazite je jedino realno vrijeme koje postoji. Moramo osvijestiti da prošlosti više nema, a budućnost teško možemo predvidjeti. Vježbati živjeti u sadašnjem trenutku možete početi trenirati tako da svjesno obavljate najbanalnije zadatke i rutinske obveze, možda uz glazbu koju volite, jer svaki put kada čujete poznatu melodiju, budući da naš mozak jako dobro pamti, počet ćete nesvjesno odlaziti u pozitivu, a vaše će se raspoloženje popraviti.

Svjesnim naporom zaustavite negativni tijek misli i usmjerite ih u pozitivnom smjeru

Biti svjestan trenutka kad vas počnu obuzimati negativne misli iznimno je važno. Način na koji možete zaustaviti negativne misli predivno je opisan u knjizi Zapanjujuća moć emocija. odabirući pozitivne misli, odabirete ne veslati uzvodno ili protiv struje, pa je cijeli proces jednostavniji.
Misli usmjerite prema konstruktivnom i podržavajućem, odustanite od samokažnjavanja, grižnje savjesti i ljutnje. Dobre su misli one od kojih se osjećate bolje.

Postavite realne ciljeve za sebe

Postavljajte sebi i ljudima s kojima ste okruženi realne ciljeve, vodeći pri tome računa da svi imamo pravo na vlastita mišljenja i izbor, pa i onda kada netko od nečega odustaje. Dopustite i sebi i drugima da griješe.

Redovito se krećite i vježbajte kada god možete

Tjelesna aktivnost osigurava nam bolju prokrvljenost cijelog tijela koja nam stoga omogućuje zdravlje. A svi znamo da je zdravlje jedini temelj svačijeg napretka.
Nevjerojatno je koliko kretanje tijela može zaustaviti negativan protok misli. Ne samo da je dobro redovito vježbati zbog zdravlja već svaki put kada vas počnu preplavljivati negativne misli pokrenite bilo kakvu tjelesnu aktivnost – prošećite, napravite nekoliko čučnjeva, uz podizanje ruku u zrak duboko udahnite, a pri spuštanju izdahnite oko 10 puta.

Birajte društvo i ograničite izloženost negativnim utjecajima

Razvijte ljubav prema sebi tako što ćete birati s kim se družite, ne dozvolite da se družite s ljudima koji tračaju ili se samo žale. Ne ogovarajte i ne osuđujte nikoga. Naučite postaviti granicu i reći ne. Odustanite od samosažaljenja i razvijate samopouzdanje tako što ćete se sjetiti svega pozitivnog što ste postigli.
Sjetite se optimistične rečenice:”I to će proći”.
Također izbjegavajte agresivne i negativne informacije iz svih medija koje vas uznemiravaju, jer informacije koje vama trebaju već znate gdje ćete pronaći.

Praštanje je najljepši dar koji možete pokloniti i sebi i drugima

Oprostiti nekome ili sebi nešto ponajprije znači darovati mir samome sebi. Darujte mir u duši jedni drugima, riječi su koje na svim licima izazivaju osmijeh. Praštanje je odustajanje od bespotrebne borbe i prihvaćanje života u pozitivnijem smislu. Oprostite svima s kojima ste u konfliktu i sebi samima, osjećaj je neprocjenjiv, božanski.

Facebook Like Button