Knjiga Tragovi u vremenu nova je knjiga Rosie Kugli

Nova knjiga autorice Rosie Kugli „Tragovi u vremenu“ tematizira povijest i kulturnu baštinu grada Zagreba te osobito važne datume u povijesti grada s naglaskom na ulogu kultne knjižare “Kugli” u Ilici 30.

Knjižara Kugli bila je sinonim za kulturna događanja krajem XIX. i u tijeku cijelog XX. stoljeća, a okupljala je pisce, nakladnike i novinare te utabala put nakladničkoj kući „Mladost“, jednoj od najznačajnijih nakladničkih kuća u bivšoj Jugoslaviji.

stjepan-kugli

Priča je to o mukotrpnom povijesnom usponu mjesta koje je služilo kao kulturni „dnevni boravak“ i oplemenilo zagrebački umjetnički život, ali istovremeno i o tužnom padu u trenutku promjena, nemara i potpune komercijalizacije modernog društva.

Roman kronološki opisuje put Stjepana Kuglija koji je, kao tipičan predstavnik agilne mladeži željne napretka došao u Zagreb, grad koji smatra domom i mjestom u kojem će posijati sjeme najboljih knjižarskih ideja o kojima je učio.

Dok čitamo o sjajnim rješenjima koja su trebala privući novu publiku i doslovce književno opismeniti državu, dok saznajemo o prvim časopisima, kuharicama i bibliotekama za mlade, povijest na velika vrata donosi prvo nacionalizaciju, a zatim privatizaciju vlasništva, dva toliko oprečna procesa u kojima se Knjižara Kugli nijednom nije spašavala.

kugli-tragovi-u-vremenu-1

Naprotiv, ostavljena je da istrune kao relikt nekih prošlih vremena, bez svijesti o više od 3000 knjiga koje su obogatile tolike domove i umove naših sunarodnjaka. Propast knjižare promatra se bez nepotrebne patetike, uz diskretnu poruku da bez književnosti nema kulture, a književnost ne može cvasti u rukama onih koji u njoj vide samo profit, bez ljepote i važnosti pisane riječi za razvoj nacije.

Osim povijesti Kuglijevih i njihove knjižare, roman obuhvaća i kratke književne osvrte na izdanja koja su autorici osobito draga i vrijedna, uz popratne fotografije i memoaristički nostalgičan ton usporedbe kultnog mjesta nekad i danas.

Tematika je osobito zanimljiva u godini koju je Ministarstvo kulture proglasilo Godinom čitanja, uz snažnu pouku koja se toliko puta ponovila kroz povijest – ono što nedovoljno cijenimo i branimo osuđeno je na propast, a propast knjige značila bi propast kulturnoga bića, temelja na kojem se gradi nacionalni identitet.

Knjiga je ostvarena potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Facebook Like Button