Kuhanje nas dokazano štiti od stresa i anksioznosti

Kuhanje je mnogo više od puke ljubavi prema spremanju hrane, kuhanje je način iskazivanja kreativnosti s namirnicama.

Stručnjaci kažu da nam kulinarstvo pomaže da se oslobodimo stresa, ali da kuhanje ima i druge psihološke prednosti. Ono je dobra prilika da nekome prenesemo emocije, jer hranom možemo da iskazati ono što nismo u stanju da ponekad reći riječima.

Ovakva saznanja mogu biti korisna onim ljudima koji imaju poteškoće u izražavanju emocija riječima, pa tako zahvalnost i suosjećanje pokazuju onim što su ispekli ili skuhali, što tvrde mnogi psiholozi.

kuhanje kuhinja anksioznost

Spremanje jela zahtjeva posebnu pažnju, a nekad i podosta vremena

Svatko tko želi napraviti kompletan obrok mora pripremati namirnice, prati, sjeckati, blendati, a ponekad i mjeriti za što naše misli trebaju potpuni fokus i pažnju oko onog što se radi.

Razmišljanje nam je usredotočeno na mirise i okuse hrane, što rezultira smanjenjem stresa, kažu profesori psihologije na sveučilištu u Bostonu.

Sva saznanja i rad s ljudima jedan je od razloga zašto je kulinarska terapija sve zastupljenija, čak odmah poslije umjetničke kao što je slikanje, izrada keramike ili heklanje..
Jer dok nešto kuhate nemate vremena razmišljati o drugim stvarima, stoga kad želite odmor i odmak od svakodnevice zaputite se ravno u svoju kuhinju :)

Facebook Like Button