Kulinarski raj uz Tomaža Kavćiča i Francija Keka!

Nakon uspješne prošlogodišnje premijere slovenskog gourmet & fun festivala Izbor, ovogodišnja vrhunska kulinarska priredba održati će se u subotu, 18. lipnja.

Festival koji prerasta u cjelodnevni događaj ponudit će nezaboravne trenutke uz vrhunsku ponudu hrane i vina te mnogo zabave u romantičnom i domaćem opuštajućem ambientu šentrupertske Dežele kozolcev.

Međunarodno priznati glavni kuhar Tomaž Kavčič otkrio je ovogodišnji izbor kuhara sa Michelinovim zvjezdicama te predstavio i ostale odlične vrhunske glavne kuhare, koji učestvuju na festivalu Izbor, a kojeg su stručna javnost i mediji proglasili za najveći slovenski kulinarski događaj.

U Sloveniju tako iz Rima dolazi – nositelj dviju Michelinovih zvjezdica, Oliver Glowig, iz romantične Toskane i Vincenzo Guarino, iz Napulja Lino Scarallo.

kuhari-1

Uz Michelinove zvjezde predstavit će se još vrhunski slovenski kao i drugi priznati strani kuhari u sastavu: Agostino Malapena in Salvatore Capparelli, obojica iz Napulja te Slovenci Roberto Gregorčič (Oštarija), Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Grega Repovž (Gostilna Repovž) , Damjan Fink (Gostilna na Gradu), iz Hrvatske dolazi Marina Gaši (Restauracija Marina, Novigrad), iz Sarajeva Emir Šljivo iz Armin Sabanija (Druga Kuća) te Dejan Nišević (Ćevap kod Dekija, iz beogradskog Dorćola.

Novost ovogodišnje priredbe tri su grupe mladih, perspektivnih kuhara iz ugostiteljskih škola, iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Mladi kulinarski kreatori će kuhati pod mentorstvom Tomaža Kavčiča. Hrvatsku zastupa Turističko – ugostiteljska škola Antona Štifanića iz Poreča sa mladim kuharima učitelja Željana Peloze. Iz Napulja dolazi škola Istituto Alberghiero Galileo Galilei di Nola, a Slovence zastupa Grm Novo mesto – Center biotehnike i turizma.

feestival

U poredbi sa prošlogodišnjim premijernim konceptom – ove godine ima nekih promjena i bitnih dodatnih programa.

Ovogodišnji Izbor nudi tri vrste karata. Kupci najpristupačnijih karata mogu kušati vina svih prisutnih vinara sa tzv.”uvodnim jelom”. Srednji cijenovni nivo donosi pored kušanja vina i “uvodnog jela” još tri jela mladih i nadarenih kuhara gostujućih škola. Za najskuplju kartu ljubitelji vrhunskog kulinarstva prepustiti će se inovativnim kreacijama dvanajstorice priznantih kuharskih majstora. Svaki posjetitelj dobija poseban kartončić sa oznakama, a sa kojim pristupa određenim mjestima za kušanje jela. Pored hrane, koja je uključena uz kupljenu kartu, cijelo vrijeme priredbe, može se koristiti i dodatna ponuda kulinarskih delicija po povlaštenim festivalskim cijenama.

Na dva i po hektara Dežele kozolcev moći će se kušati vina pedesetorice vinara. Pored najboljih slovenskih, među kojima se istiću Brda, predstavit će se i vinari iz Hrvatske, Makedonije, Austrije, Francuske, Španjolske, Australije te Italije, odakle dolazi i Marina Cvetić, ovogodišnja prva vinarska zvijezda festivala. Od Hrvata sudjeluju priznati vinari Kabola, Matošević, Trapan te Zdjelarević.

kuhari-2

U zagrljaju šestnaest štagljeva uređeno je više mikroambijenata, koji će nuditi vrhunski ugođaj, udobnost te bogati popratni program. Za glasbenu dimenziju događaja pobrinut će se američko-slovenska glazbena grupa Help, jedna najboljih evropskih izvođaća pjesama grupe The Beatles. Ponovo će sa nama biti i italijanski street band Badabimbumband, koji su prošle godine doživjeli najviše ovacija. Pretstavit će se i atraktivni gosti iz Austrije, koji sviraju na tzv”hoduljama”. U noć će nas goste zabaviti i Funktasy s vječitim rock, funky i jazz hitovima. Za smjeh će biti zaduženi i impro izvođači.

U jednom od štagljeva postavljena će biti prodajna izložba prestižnih slovenskih modernih dizajnerskih artikala.

Izbor, Gourmet & Fun festival svoj je put započeo je prošle godine na idiličnoj lokaciji muzeja na otvorenom. Svih 2.000 karata bilo je rasprodano. Pod okriljem Dežele kozolcev, koju je CNN uvrstio među “10 razloga za posjet Sloveniji” – ovogodišnji Izbor trajat će dulje od prošlogodišnjeg, odnosno od 12:00 do 01:30 sati.

Karte za festival
mogu se nabaviti na svim prodajnim mjestima Eventima. Gosti koji će se odlučiti da prenoće u hotelima Terme Krka u Šmarješkim Toplicama (18 km od Šentruperta), moći će koristiti organiziranu besplatnu uslugu prijevoza do hotela.

U zdravlje i dobar tek – očekujemo Vas ispod štagljeva u Deželi kozolcev!

www.izborfestival.si

Facebook Like Button