Kultni književni klasik Oduvijek živimo u dvorcu kao stvoren za ovo ljeto

Provedite slobodno vrijeme uz kultni klasik američke književnosti pun jeze i napetost „Oduvijek živimo u dvorcu“, spisateljice Shirley Jackson.

Ova sjajna i napeta knjiga govori o osebujnoj djevojci Merricat i mračnoj tajni njezine obitelji

Netko je jednom rekao, ako je Edgar Allan Poe otac američkog horora i misterije, onda je Shirley Jackson svakako ponosna majka.

Po prvi put na hrvatskom jeziku, nakladnička kuća Vorto Palabra s ponosom predstavlja remek-djelo američke književnosti 20. stoljeća, Oduvijek živimo u dvorcu, autorice Shirley Jackson.

Uvlačeći čitatelje duboko u labirint mračne neuroze, Oduvijek živimo u dvorcu (We Have Always Lived In The Castle) raskošno je jeziv roman o osebujnoj, izoliranoj i vrlo vjerojatno ubojitoj obitelji. Zadivljujuća je to i uznemirujuća priča u kojoj napetost raste sa svakom novom stranicom i vodi prema vrhuncu koji je istodobno neizbježan i šokantan.

Jackson, Shirley -knjiga Oduvijek zivimo u dvorcu

KRATAK SADRŽAJ KNJIGE ODUVIJEK ŽIVIMO U DVORCU
Na kraju sela, u velebnoj kući nekoć otmjene obitelji Blackwood, Merricat živi sama s voljenom sestrom Constance i stricem Julianom krhkoga zdravlja, oboružana preciznim sustavom talismana kojima nastoji očuvati njihov delikatan i dragocjen način života.

Jer otkad je Constance oslobođena optužbe za ubojstvo ostatka obitelji, svijet preživjele Blackwoodove ne ostavlja na miru. Neočekivani dolazak dotad im nepoznatog rođaka Charlesa narušava krhku ravnotežu u kući Blackwoodovih, a neprijateljski nastrojena sredina sve je neugodnija i nemilosrdnija.

O AUTORICI SHIRLEY JACKOSON
Shirley Jackson rođena je u San Franciscu u Kaliforniji 1916. Kad joj je 1948. kratka priča pod naslovom Lutrija po prvi put objavljena u časopisu New Yorker, zgroženi su je čitatelji počeli zatrpavati zlobnom poštom; no ta je priča od toga vremena prerasla u jednu od najznamenitijih kratkih priča američke književnosti uopće.

U spisateljskoj karijeri duljoj od dva desetljeća Shirley Jackson napisala je više od dvije stotine kratkih priča, a najpoznatija je po djelima u žanru horora i misterija.

Oduvijek živimo u dvorcu smatra se njezinim remek-djelom. Uz mračne, iskričave romane, pisala je i u znamenitim časopisima objavljivala i blago fikcionalizirane članke o obiteljskom životu sa svoje četvero djece i suprugom, književnim kritičarem Stanleyjem Edgarom Hymanom.

Njezina su djela inspiracija nekima od najvažnijih suvremenih pisaca horora i fantastike, uključujući Richarda Mathesona, Stephena Kinga i Neila Gaimana. Shirley Jackson umrla je 1965.

U izvrsnom prijevodu Anje Majnarić, roman Oduvijek živimo u dvorcu dostupan je u bolje opremljenim knjižarama te na webshopu znanje.hr.

Uz dopuštenje: Vorto Palabra i Znanje

Facebook Like Button