Međunarodni dan žena

Wishamo svim našim divnim čitateljicama sretan Dan žena.

Svake godine, već više od stoljeća, 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena kada se slave, ili bi se trebala slaviti razna dostignuća žena na političkim, društvenim i ekonomskim područjima.

Sve je počelo kada su žene zaposlene u tekstilnoj industriji u New Yorku krenule u prosvjed prije više od sto godina tražeći svoja prava, koja su tada uključivala kraće radno vrijeme, veću plaću, pravo glasa, ali i zabranu rada djece. Drugim riječima, ono što su žene tada željele, a žele i danas, nakon toliko godina, bio je bolji položaj u društvu koji i zaslužuju.

Danas je ovaj međunarodni dan iskorišten i u marketinške svrhe tako da se nameće mišljenje kako bi muškarci ženama trebali kupovati cvijeće i bombonjere, ali i skuplje poklone kako bi pokazali da im je stalo. No nikakvim bogastvom ne bi se trebala kupiti nečija pažnja ili ljubav.

Žene mogu izvrsno obavljati više stvari istovremeno, pričati satima bez prestanka, žele biti voljene, ali i voljeti, žele biti najbolje prijateljice, majke, sestre, djevojke i jednom riječju – žene.

Tekst: Ema Vuković
Slike: Sxc

Facebook Like Button