Muzej Franza Kafke

Tajanstveni muzej posvećen Kafkinom životu i djelima.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj književnosti ili ste samo čitali knjige kada ste trebali, kao naprimjer u srednjoj školi, onda ste zasigurno čuli za ime Franz Kafka.

Židovski pisac rođen 1883. bio je jedan od najvažnijih pisaca u 20. stoljeću. Tijekom svog života napisao je iznimno cijenjena dijela, među kojima se ističu roman “Proces” i “Zamka”, a od ostalih fantastičnih djela, odlična “Preobrazba”, “Umjetnik u gladovanju” te “Amerika”. Preobrazba je danas jedna od najpopularnijih njegovih djela te klasik univerzalne književnosti. To je možda čak i jedna od najčitanijih knjiga u povijesti. Iako je kratka, priču je nevjerojatno opisana.

Danas, za sve ljubitelje ili znatiželjne turiste, grad Prag je otvorio 2005. godine odlični muzej upravo ovog slavnog pisca. Muzej se nalazi u kući u kojoj se zapravo i Kafka rodio te provodio svoje mladenačke dane.

Svake godine prima bezbroj posjetitelja i turista koji su željni vidjeti svaki detalj iz života ovog fascinantnog i jedinstvenog češkog pisca.

Muzej se sastoji od izvornih materijala Kafke, kao što su to naprimjer rukopisi, primjedbe, prijenosna računala ali i crteža. Muzej također sadrži i orginalna izdanja svih njegovih dijela, s fotografijama i predmetima koja su pripadala Kafki te interaktivne materijale i virtualnu podršku najnovijih tehnologija. Uz muzej nalazi se suvenirnica, a muzej Vam nudi obilazak na različitim jezicima kao što su to njemački, japanski, španjolski, engleski i tako dalje.

Franz Kafka_
 

Muzej ima par prostora koja ćete tijekom svog posjeta obići. U egzistencijalnom prostoru pokušava se objasniti utjecaj prekrasnog grada Praga na Kafkin svijet. U Imaginarnom topo području, pronaći ćete citate iz svih mjesta u gradu koja nisu interpretirana od Kafke, već od svakog čitatelja koji je pročitao knjigu. Prostor koji je povećen protagonistima preobražaja je doista iznenađujuć al istovremeno i zastrašujuć. Dok hodate prostorijom ćuti ćete efekte kukaca, tajanstvenih zvukova i različitih rasvjeta, koji će Vas zaista na neki čudan način, uvesti u Kafkin svijet.

Ispred muzeja nalazi se jedna zanimljiva skulptura koja pozdravlja svakog posjetitelja. Skulptura se sastoji od dva muškarca koji uriniraju goli u mali ribnjak koji ima oblik Češke države. Također imaju mehanizam koji im omogućava da sa svojim mlazom vode ispišu rečenice iz Kafkine knjige ili možda i neku rečenicu koju vi želite. Kako to učiniti? Potrebno je samo poslati sms poruku s rečenicom koju želite i ispred Kafkinog muzeja Vaša rečenica će se ispisati.

Muzej Franza Kafke
Cihelná 2b, 118 00 Praha 1,
Češka Republika
Telefon:+420 257 535 507

Muzej je otvoren svaki dan od 10:00 do 18:00 popodne.

Cijena ulaznica:

CZK 180 za odrasle
CZK 120 za studente, mlađe osobe i nepokretne osobe
CZK 490 obiteljske ulaznice (2 odrasle, 2 mladih)

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button