Najbolji hrvatski pjenušci stižu iz sela Plešivica

Cuvée Prestige plešivičkog vinara Drage Kurtalja najbolji je pjenušac pozivnog ocjenjivanja The Flute Stars, koje su u Esplanade Hotelu Zagreb organizirali Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino.

Na dosad najveće ocjenjivanje hrvatskih pjenušaca najznačajniji proizvođači iz svih 12 vinorodnih podregija, od Podunavlja do Srednje i Južne Dalmacije, poslali su 53 bijela, ružičasta te crvena, odnosno crna pjenušava vina proizvedena tankovskom i klasičnom metodom.

the-flute-stars-pjenusci-1

Vina su ocjenjivali su enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Jelena Šimić Valentić (Pupitres), Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel) te direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić.

Kurtaljev bijeli pjenušac od chardonnaya i crnog pinota odležao je čak 62 mjeseca u boci na kvascima i “za koplje” pobijedio ispred još dva bijela Plešivičanca. To su Blanc de Blancs 2016. Brut nature, pjenušac od chardonnaya vinarije Korak, te Three Stars Brut od chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda vinarije Jagunić.

the-flute-stars-pjenusci-2

Obitelji Kurtalj, Korak i Jagunić doslovce su susjedi pa tri najbolja pjenušca ne samo da su iz podregije Plešivica, nego i iz sela po kojem je dobila naziv. Osvojili su priznanje “Zlatni hrvatski pjenušac”, koje je zaslužio i Blanc de Moi 2016. porečke Lagune od malvazije i bijelog pinota.

Srebrni hrvatski pjenušci su Barun Elegance krašićke vinarije Barundić od sorte manzoni, Didin San obitelji Slamić iz Tisnog (trbljan, debit, pošip i maraština), Blanc de Blancs, još jedno izvrsno vino obitelji Jagunić, kao i Vuglec Extra Brut od chardonnaya i mješavine sorata uobičajenih u Hrvatskom zagorju vinarije Vuglec iz mjesta Škarićevo nedaleko od Krapinskih toplica.

the-flute-stars-pjenusci-3

Priznanja “Brončani hrvatski pjenušac” zaslužili su Maximo Brut Kutjeva d.d. od graševine, pjenušci Kota 267 od chardonnaya te Kota 235 od chardonnaya i bijelog pinota vinarije Kota iz Gornje Batine pokraj Zlatara, Misal Prestige od chardonnaya, crnog pinota i malvazije obitelji Peršurić iz Pršurića nedaleko od Višnjana te Jazz, pjenušac od graševine i rizlinga vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva.

Najbolji ružičasti pjenušac je Princeps od frankovke Iločkih podruma, a Biser Žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika najbolje je pjenušavo vino proizvedeno tankovskom metodom.

Jako veseli što su među najbolje ocijenjenima i pjenušci iz Podunavlja, Slavonije te Dalmacije, vinorodnih područja koja po pjenušavim vinima baš i nisu poznata, a još više ujednačena kvaliteta svih uzoraka pristiglih na ocjenjivanje.

Ocjene za čak 27 od 53 pjenušca su unutar pet bodova pa su o priznanjima odlučivale i druge decimale – rekli su organizatori ocjenjivanja Ana Rogač i Ivo Kozarčanin.

Bilo je to treće ocjenjivanje u okviru projekta “iVino”. Drink pink je bilo ocjenjivanje ružičastih vina u lipnju, a Red Blend mješavina crvenih sorata u rujnu. Zlatna, srebrna i brončana priznanja za najbolja vina sa sva tri ocjenjivanja trebala su biti dodijeljena na posebnoj svečanosti na Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Vino.com u Esplanade Hotelu Zagreb.

Uz dopuštenje: iVino (sve fotografije)

Facebook Like Button