Nautički turizam

Kako uživati u plovidbi bez nepoželjnih posljedica po druge mornare i okoliš.

Dok jurite kroz bistru vodu na svom omiljenom plovilu, uživajući u osjećaju slobode, nemojte da vas nepregledno plavetnilo navede da pomislite kako je čitavo more vaše osobno igralište. Iako se ona možda u ovom trenutku ne nalaze u vašoj blizini, zapamtite da iste vode dijelite s pregršt drugih plovila najrazličitijih vrsta i namjena. Tu je, naravno, i bogati morski ekosustav na čijoj površini plovite, stoga mu zahvalite na njegovom ljubaznom gostoprimstvu najvećim poštovanjem i brigom. Pridržavanje osnovnih pravila nautičkog bontona ne iziskuje puno dodatnog truda, a omogućit će da vaš boravak na vodi protekne jednako ugodno za vas i sve ostale sudionike u pomorskom prometu.

Uvažavanje tuđeg prostora i potreba za privatnošću temelj je pristojnog ponašanja na moru. Za mnoge zaljubljenike u nautiku, brod nije puko prijevozno sredstvo, već svojevrsni ploveći dom. Stoga, baš kao što ne biste voljeli da vam netko kampira u vrtu ili se bez pitanja služi vašim stanom za prolazak, nemojte ni vi zaboraviti biti obzirni spram osobnog prostora drugih mornara. To isključuje napadno buljenje u tuđu palubu (osobito s dalekozorom!), ukrcavanje ili prolazak preko tuđih brodova u marini, pretjerano približavanje drugom plovilu ili usidravanje u njegovoj neposrednoj blizini. Potonje pravilo je od izuzetne važnosti i radi sigurnosti vašeg vlastitog broda, kako se uslijed djelovanja vjetra i valova vaš sidreni konopac ne bi zapleo sa susjednim i uzrokovao nepotrebne poteškoće pri polasku. Također, zbog mogućih sudara prilikom nevremena, radije usidrite svoj brod kraj plovila sličnih veličina i oblika korita.

Bacajući svoje sidro, također pripazite da ono ne završi u livadi Posidonije oceanice, tj. morske cvjetnice. Poznatija u narodu kao “morska trava”, ona je endemska vrsta Sredozemnog mora te najveće “spremište” bioraznlikosti u Jadranskom moru. Iako naizgled sveprisutne, livade posidonije su veoma ugrožene zbog različitih ljudskih djelatnosti, stoga pripazite da im ne naškodite dodatno tijekom vašeg boravka uz obalu.

Naravno, budite svjesni i ostalih ekoloških dimenzija života na moru – iako vam se možda ne čini velikim grijehom baciti jedan mali opušak u ogromno vodeno prostranstvo, sjetite se da je potrebno čak pet godina da se filter cigarete razgradi u morskoj vodi. Nadamo se da nije ni potrebno napominjati o nepoželjnosti bacanja većeg otpada preko palube i ostavljanja smeća za sobom u marini! I dok je lijepo od vas misliti na gladne ribice kojih je more prepuno te im baciti pokoji slasni zalogaj – osobito omiljeno im je povrće i kruh – ako se nalazite blizu kopna, radije spremite svoj organski otpad za kasnije, kako ga valovi ne bi odnijeli do obale da “usreći” kupače.

Kako razmišljate o dobrobiti okoliša, tako nemojte zaboraviti ni na dobrobit ostalih nautičara koji more s vama dijele. Potrudite se da svoj boravak u marini provedete što mirnije moguće – to isključuje uznemiravanje mornara oko vas puštanjem glasne glazbe i galamom. Ako krećete rano ujutro, obavite polazak što tiše moguće, izbjegavajući pompu i pretjeranu buku motora. Maksimalno usporite svoje plovilo kada ulazite i izlazite iz marine kako valovi ne bi uznemirili ostale brodove – zamislite kako bi vama bilo da vam se plovilo iznenada počne njihati dok pripremate doručak na svom brodu u marini.

Isto pravilo, naravno, vrijedi i na otvorenom moru, stoga nipošto nemojte izgubiti iz vida da za svu štetu nastalu uslijed djelovanja valova koje je vaše plovilo proizvelo ste odgovorni – vi sami. Osobito pripazite kada prestižete drugo plovilo – pretjecanje obavite s desne strane, zaobilazeći drugo plovilo u što širem luku i maksimalno usporavajući. Postoje kompleksna pravila o tome tko ima pravo prednosti u prometu na moru, a u tom pogledu na morima dilejm svijeta najčešće su od prvenstvenog značaja Međunarodna pravila za izbjegavanje sudara na moru (International Regulations for Preventing Collisions at Sea), stoga se pobrinite da ste s njihovim propisima dobro upoznati prije nego što dignete sidro.

Silvia Vidović

Facebook Like Button