Nelson Rolihlahla Mandela

„Stvari uvijek izgledaju nemoguće dok ih neko ne uradi“.

Cijeli svijet već danima priča o jednom od najvećih gubitka ljudskog čovječanstva tj. odlasku velikog Nelsona Mandele. Ovaj veliki dobročinitelj te borac za ljudska prava i jednakost napustio je ovaj svijet 5.prosinca 2013.godine u 95-oj godini života. Svojim ponašanjem, djelima i nesebičnim borbama obilježio je veliko razdoblje koji će zasigurno ostati zapisano u povijesti o kojem će učiti brojne generacije iza nas.

ŽIVOT NELSONA MANDELE

Nelson Rolihlahla Mandela rodio se početkom 20.stoljeća, davne 1918. godine. U mlađim danima bavio se politikom, a po struci je diplomirani pravnik. Ženio se tri puta, a iz tri braka ima sedmero djece. Bio je prvi tamnoputi južnoafrički predsjednik čiji je funkciju obnašao od 1994. godine do 1999.godine., a istaknuo se istinskom borbom za ljudska prava i jednakosti svih ljudi. Za vrijeme svog života osuđen je od strane Afričkog nacionalnog kongresa za izdaju države, zbog čega biva osuđen na doživotni zatvor, a zbog optužbe za terorizam provodi punih 27 godina u zatvoru. Zbog želja za jednakim pravima bijele i crne populacije mnogo puta je bio kažnjavan, vrijeđan, a na kraju i osuđen, međutim samo se borio za ravnopravnost i jednakost svih ljudi.

nelson-mandela
 

BORBA ZA RAVNOPRAVNOST

Nelson Mandela cijeli svoj život posvetio je borbi za jednakost svih ljudi. Karakterističan je po tome što je bio pomirljiv i uvijek spreman za dogovore koje su važni za dobrobit cijele zajednice. Nije želio da dominiraju crnci, ali ni bijelci. Prema njegovoj životnoj filozofiji u ovom svijetu svi bi trebali biti isti s jednakim mogućnostima. Svoj san uspio je ostvariti, a brojne buduće generacije nisu ni svjesne koliko je borba ovog čovjeka utjecala na njihov život i budućnost. Mnoge poznate osobe voljele su legendarnog Nelsona Mandelu koji se uvijek rado odazivao humanitarnim akcijama, posebno ako je bila riječ o djeci.

DOBITNIK BROJNIH NAGRADA

Od mnogobrojnih nagrada, jedna od najznačajnijih u životu Nelsona Mandele je Nobelova nagrada za mir 1993.godine koja mu je potvrdila razlog njegove životne borbe.

Više informacija možete pogledati na službenoj stranici Nelsona Mandele:
www.nelsonmandela.org

Na ovoj web stranici možete pogledati izreke i citate slavne južnoafričke legende:
www.izreka.com/index.php/osobe/291-nelson-mandela-izreke-citati-misli

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button