Novi art hotel Adriatic u Rovinju

Gotik dekadencija sa stilom.

Hotelska tvrtka Maistra početkom srpnja otvorila je vrata novog boutique art hotela Adriatic u središtu Rovinja, koji je već sada proglašen hotelskom zvijezdom destinacije o kojoj će se još neko vrijeme pričati. Ovaj svojevrsni hotelski muzej s 18 soba na nekoga može ostaviti dojam sajma taštine i kiča, a nekome će zasigurno probuditi maštu i inspiraciju. U svakom slučaju radi se o jednom potpuno drukčijem konceptu hotela kakvog u Hrvatskoj još nismo vidjeli. Unutrašnjost hotela obojena je u crno, što je poprilično hrabar iskorak dizajnera i arhitekata koji su svoju gotičko-dekadentnu viziju prostora uspješno uklopili u vrlo stroga konzervatorska pravila.

Soba Grand piazza

Naime, objekt je spomenik kulture izgrađen prije stotinu godina, a hotel je nakon šestomjesečnih radova zadržao svoje povijesno pročelje i vintage duh, uz modernizaciju unutrašnjosti i smanjenje broja soba s 27 na 18, čime je podignuta razina kvalitete smještaja i usluge. Maistra je u jednu od najprepoznatljivijih građevina u Rovinju uložila 30 milijuna kuna. Interijerom hotela dominiraju umjetnička djela lokalnih i regionalnih umjetnika dok se od dodatnih sadržaja u prizemlju hotela nalaze à la carte restoran Brasserie Adriatic s ponudom jela inspiriranim francuskom rivijerom i bar s najvećim izborom viskija u Hrvatskoj, 110 vrsta iz cijelog svijeta.

Abdelkader Benchamm

Iako u svijetu postoje brojni art hoteli, Adriatic je jedinstven po tome što posjeduje impresivnu zbirku od preko stotinu umjetničkih djela koja su osmišljena i kreirana posebno za ovaj hotel. Na projektu je angažiran arhitektonski ured Studio 3LHD, za dizajn interijera zaslužni su Studio Franić/Šekoranja i 3LHD uz umjetničku kustosicu Vanju Žanko. Grafička dizajnerica Lana Cavar osmislila je vizualni identitet, a dizajn uniformi osoblja kreirale su dizajnerice iz Studija I-gle.

Zlatah Vehabović

Neka od imena istaknutih umjetnika koji su sudjelovali u projektu jesu Abdelkader Benchamma, Jasmina Cibic, Igor Eškinja, Chris Goennawein, Kristina Lenard, Federico Luger, Charles Munka, Goran Petercol, Valentin Ruhry, Sofija Silvia, Saša Šekoranja, Massimo Uberti, Zlatan Vehabović te Žižić/Kožul.

Saša Šekoranja

Riječ je o umjetnicima koji su prepoznati na međunarodnoj razini i čiji su radovi izlagani i otkupljivani za prestižne muzeje, fondacije i kolekcije diljem svijeta (Louis Vuitton Foundation u Parizu, Arnaldo Pomodoro Foundation u Milanu, MAXXI u Rimu, Museum Moderner Kunst u Beču, Vehbi Koç Foundation u Istanbulu, Drawing Center i PS1 u New Yorku, Kuća Lauba u Zagrebu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci…).

Žižić Kožul

Suvremeni vizualni umjetnici pozvani su da izrade nove site‐specific radove konceptualizirane specifično za prostor hotela. Ovi umjetnici rade u različitim medijima, a objedinjuje ih aktivna želja za dubljim povezivanjem s prostorom te aktivacijom lokacije i njezine baštinske vrijednosti. Stvaranje site‐specific umjetničkih radova zahtjeva od umjetnika stalno fino podešavanje i ispitivanje vlastite prakse te je rad na ovom hotelu predstavljao pravi suradnički izazov za sve uključene sudionike.

Jasmina Čibić

Svaki gost otkrivat će korak po korak umjetnine u prostoru, približavati se onima koje ga više intrigiraju i privlače, neke proučavati u detalje, a neke letimično pogledati i jednostavno uživati u ambijentalnoj cjelini. Posebno su zanimljivi umjetnički radovi koji se bave različitim aspektima svjetla, važnom umjetničkom materijom u ovom hotelu. Svjetlo je ključno za oblikovanje crnih hodnika ispred soba, koji se pomoću radova pretvaraju u svjetlosne koridore – izjavila je kustosica Vanja Žanko.

bar

Restoran brasserie

Piše: Wish.hr
Fotografije: Grgur Žučko