Očima kamleleona izložba je koja će produžiti ljeto

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, 6. rujna 2022. otvorena je izložba Ivo Friščić „Očima kameleona“.
Izložba Ive Friščića već je niz godina u agendi izložbenog programa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Gotovo tri desetljeća nakon smrti Ive Friščića, izložba Očima kameleona, koja se u sjedištu NMMU održava od 6. rujna do 30. listopada 2022., opsegom prezentirane građe predstavlja svo bogatstvo umjetnikovog stvaralačkog raspona, koji je obuhvaćao različita stilska obilježja, tehnike i načine izvedbe, te širok repertoar tema.

izlozba Ivo Friscic u NMMU rujan 2022

Postav čije autorstvo, uz cjelokupni koncept, potpisuju povjesničari umjetnosti Branko Franceschi, ravnatelj NMMU i Željko Marciuš, muzejski savjetnik i voditelj zbirke slikarstva NMMU od 1945., predstavlja slikarove mladenačke radove izvedene na prijelazu 50-ih u 60-te, ikoničke cikluse iz 70-tih i 80-tih u širokom rasponu tema – od urbanih figurativnih kompozicija i apstrakcija do ekoloških tema sublimiranih u simboličke kompozicije te hiperrealistične slike cvijeća, do poznih kompozicija izvedenih na prijelazu iz 80-tih u 90-te godine prošlog stoljeća.

Osim slika iz Zbirke NMMU na izložbi predstavljamo i radove iz zbirki MMSU Rijeka, Gradskog muzeja Bjelovar, Gradskog muzeja Križevci i MSU Zagreb, te privatnih kolekcija posuđenih za ovu prigodu.

Iz postava izložbe Danka Friščića u Galeriji Josip Račić (2)-1

Istovremeno u Galeriji Josip Račić izložba Danka Friščića Metagalaktik 2 (i zaboravite sve što ste vidjeli), u autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, ravnatelja NMMU, prikazuje ciklus recentnih i „nadograđenih“ slika izvedenih mahom uljem na kvadratnim platnima različitih formata između 2015. i 2022. godine. Kompozicije se nastavljaju na umjetnikovu otprije poznatu fascinaciju trash kulturom i žanrom znanstvene fantastike, pa iako apstraktne asociraju nas na prizore i vizije galaktičkih prostranstava i fenomena.

izlozba Ive Friscic 2022 rujan

Izložba u Galeriji Račić ostaje otvorena do 2. listopada 2022.
Obje izložbe popraćene su dvojezičnim katalozima na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstovima autora.

Pred mnogobrojnim uzvanicima izložbu su predstavili autori koncepcije i postava, kustosi Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Željko Marciuš, muzejski savjetnik, voditelj Zbirke slikarstva od 1945.

Uzvanicima se prigodno obratio i slikar Danko Friščić, sin umjetnika Ive Friščića, čija je izložba istu večer otvorena u Galeriji Josip Račić, istaknuvši sličnosti i različitosti koje dijeli sa stvaralaštvom svoga oca. Izložbu je otvorila Jelena Glavić – Perčin, načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, a kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika događanju je prisustvovao Filip Miloloža, viši stručni suradnik za likovnu djelatnost u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

galerija josip racici izlozba friscic

O izložbama: Nacionalni muzej moderne umjetnosti jesensku sezonu započinje izložbama slikara Ive Friščića i Danka Friščića. Ovakva rijetko viđena sinkronost, susret oca i sina, događa se u dva izložbena prostora NMMU – u Vranyczanyjevoj palači (Hebrangova 1, Zagreb) i Galeriji Josip Račić (Margaretska 3, Zagreb).

izlozbe Ive Friščića 2022 u NACIONALNi MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI

Uz dopuštenje: NACIONALNI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI

Facebook Like Button