Oko Mumbaia sa 7 religija

Riječ „sveti“ nije uobičajena riječ koja se koristi za opisivanje Mumbaia.
Sa svojim slamovima, Bollywood divama, Bombay mafijom i ekstremnog siromaštva i dekadencije, te gradskih nereda ne prikazuje lijepu sliku Mumbai-a.
No, Mumbai ima kompleksnu osobnost, a nekadašnje ribarsko selo ima tradicionalno mjesto koje svoje duhovne staze uzima ozbiljno. Njegova visoka koncentracija spektakularnih vjerskih objekata, sitnih hramova i čarobnih svetišta, omogućavaju mu veliki napredak na putu ka prosvjetljenju.

Hinduizam
Mumbai je dobio ime po Hinduističkoj božici Mumba, a danas ima stanovništo od čega je oko 50% njih Hindu. Posjetite Deri hram u Bhulesmmar susjedstvu gdje je smještena Mumba, oko 1 km sjeverno od Chhotropi Shivaji Ternuis. Puja (molitva)održava se nekoliko puta dnevno tako da možete vidjeti i dio njihove kulture.

Budizam
Odvojite dan da vidite spektakularan Global Vipassan Pagoda, koji je posvečen učenju Buddhe. Visoki zlatni spomenik, napravljen po uzoru na Buruas Shwedogon pogoda, u potpunosti je napravljen od isprepletenih kamenih blokova i najveća je svjetska podržana struktura kupole.

Kršćanstvo
Katedrala sv.Toma, koja se nalazi u donjem gradu, ime je dobila po svecu za kojeg se misli da je došao u Indiju AD 52. Lijepa crkva, Mumbaiova najstarija Engleska crkva, nekoj će bila prolaz na istok Indije.

Judizam
U samom središtu grada nalazi se Sinagoga Keneseth Eliyahoo, koja je još uvijek aktivna i štovana od male židovske populacije, koja se broji oko 5000. Maleni staromodni hram iz 1884. Predstavlja šarm iznuta i blistavost i čistoću kao plavo nebo, izvana.

Džanizam
U susjedstvu Malbor Hilla nalazi se spektakularan Babu Amishand Panall Adishwan Jain hram u Walkeshwaru. Jain hramovi poznati su po svojoj ljepoti i ekstatično šarenom stropu kupole zodijaka- nikada niste vidjeli nešto tako slično.

Zoroastrizam
Na Jain hramu, Parsiranje – onih koji slijede vjeru zoroastizma –ostavlja njihovo značenje života u obliku nebeskog ukopa. Meditirajte i razmišljajte o prolaznosti kada prolazite po bujnom brdu na kojem su tornjevi postavljeni.

Islam
Tako blizu obale od Mhaloxmi, a čini se da plutate na moru, Arapskom moru iz 15 st. Doragah od Haji Ali. Legenda kaže da je svetac umro naputu do Meke i njegov lijes doplutao je do ove točke. Svetiše i džamija povezana je sa nasipom koji nestaje za vrijeme velike plime.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić