Opčinjena vjenčanim tortama – virtuouz slastica Monika Kos

Monika Kos toliko strastveno voli kolače, a tortama je naprosto „opsjednuta“ i zato stvara kreacije od kojih zastaje dah. Bavljenje kolačima prisutno je kod Monike još od ranog djetinjstva, a danas je toliko poznata po svojim ekskluzivnim oblicima torti i kolača da se čeka u redu za narudžbu. Najveće otkriće u čarobnom svijetu slastica bio joj je fondan (smjesa za izradu oblika, figurica i oblaganja torti i kolača) i vjenčane torte koje su dizajnirali i napravili veliki chefovi i kuće koje se bave baš tim maštovitim segmentom.

torte-2 torte-1

Kako je Monika Kos po struci kuhar smatra da se čak dosta kasno, sa svojih 27 godina, odlučila početi baviti poslom koji obožava, a kada se nešto strasvtveno voli zapravo nikada nije kasno. Monikina veličina u izradi kolača i torti upravo leži u tome, jer se posvećuje s velikom ljubavlju i žarom svakom slatkom komadu. Kada su namirnice u pitanju kvaliteta je na prvom mjestu, jer Monika je odgojena i odrastala je u obitelji koja je sama proizvodila hranu. Ova sjajna slastičarka, zaljubljena u izradu torti kaže: „Ja jednostavno ne razumijem da netko radije uzme neku mješavinu umjesto maslaca, jajeta i brašna. Meni je mješavina prekomplicirana, nema mi poantu.“

torte-4 torte-3

Nakon što ispeče tortu ili „ludo“ oblikovane kolače kreće dekoriranje u kojem je Monika virtuoz pa kaže: „i tu sam onda u zenu, svijet oko mene se može rušiti ja ponekad ne bih to primjetila čim se udubim u tortu ili medenjak na kojem crtam.“

Vrlo je široka lepeza i klasičnih kolača i deserata, od engleskih do francuskih, njemačkih, talijanskih, a njen prijedlog određuje prigoda za koju se kolač peče.

torte-7

Ono što je najspecifičnije je vrlo suptilan pristup, zapravo vrlo individualan za svakog klijenta. Koliko god je, zbog količine narudžbi, pokušala izbor kolača svesti na neku opću ponudu, redovito završi na nekoj izradi i dekoraciji koja je nova i posebno prilagođena za trenutnog klijenta. Jednostavno sa svakim uvijek uspostavi poseban odnos i svaka nova torta, svaki novi kolač još je savršeniji upravo zbog tog prisnog odnosa. Primjerice kod vjenčanih torti s mladenkom se izmjenjuju nebrojeni e-mailovi, ali je zato rezultat uvijek odličan.

torte-6 torte-5

Kod dizajna Monika pronalazi inspiraciju u modnim revijama, kolekcijama vjenčanica i raskošnim detaljima koje odmah vidi na svojim vjenčanim tortama. Jedan zagrljaj zadovoljne mladnke najveće je priznanje u ovom poslu.

Izdvojeno

> Oštar rub je „must have“. Monika radi torte na najnoviji način koji u Hrvatskoj još nije u većoj primjeni. Torte izrađuje na bazi visokih katova, sama radi masu za „oblačenje“, a ispod je obavezno ganache od tamne čokolade zbog kojeg onda torte budu postojane i mogu se lijepo završiti

> Monika koristi puno cvijeća koje ušećeri, zlatne listiće ili prah što se tiče dekoriranja, a u izboru okusa prednost daje klasičnim slasticama u kombinacijama novih okusa, primjerice panna cotta od kokosovog mlijeka ili klasična torta Opera s matcha prahom.
Izvrsna je i ružina vodica, bijela čokoladu s rozim paprom, jagode i kokos.

> Čokolada je i dalje apsolutni pobjednik i uvijek je izbor za one koji igraju na sigurno. Pogotovo ako se radi o dječjim rođendanima.

> „Za rođendanske torte volim koristiti i druge tehnike ukrašavanja kao čokoladu za modeliranje ili posebnu vrstu biskvita po kojem se crta i koji se oblaže oko torte. To mi je najnovija igra.“ završava Monika Kos uz svoj iskreni, topli osmjeh koji govori više od tisuću riječi.

Facebook Like Button