Slavni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer

Istinski umjetnik i revolucionar na području arhitekture koji će zauvijek utjecati, kako na sadašnje tako i na buduće arhitekte.

Proslavljeni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer osvojio je maštu arhitekata, svih generacija, diljem svijeta.

Oscar Niemeyer smatra se pionirom u stvaranju novih mogućnosti korištenjem armiranog betona iz estetskih razloga. Počeo je s dizajniranjem prvih nebodera na svijetu, za brazilsku vladu, upravo u tom materijalu. Prvi njegov projekt bio je dovršen 1943. godine, a tek nakon deset godina bio je predstavljen kao pravim primjerom brazilskog modernizma.

niemeyer-1_l

Karijeru je započeo tridesetih godina 20. stoljeća i ona se protegnula kroz devet desetljeća.

Oscar Niemeyer je bio bitna odrednica u sudjelovanju međunarodnog tima koji je dizajnirao sjedište UN-a u New Yorku, a njegovi idejni nacrti bili su glavni izvor inspiracije za graditelje diljem svijeta. Njegovo članstvo u brazilskoj Komunističkoj partiji ograničile su, nažalost, njegove šanse za posao u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je bio prognan sve do 1985. godine. Do tada je dizajnirao glavne upravne zgrade, za Braziliju, novi glavni grad Brazila.

Tijekom svog života, u Europi je projektirao nekoliko zgrada, uključujući i sjedište francuske Komunističke partije i Mondadori Publishing House, u blizini Milana. Nakon povratka u svoju domovinu, Niemeyer je nastavio dizajnirati impresivne strukture oko Brazila kao što su Niteroi Muzej suvremene umjetnosti, Katedrala Militar Igreja de N. S. da Paz, Spomen dos Povos Indigenas te mnoge drugie arhitektonske izvedbe.

by-oscar-niemeyer_l

Bez obzira na događanja u njegovom životu, sve do svoje smrti nastavio je raditi u svom uredu u Rio de Janeiru.

Niemeyer je umro 5. prosinca, 2012. godine. Živio je punih 104. godine, čak i tada s osmijehom na licu i snažnim duhom koji bi svaki čovjek poželio. Njegov spektakularan pogreb održan je u Braziliji, u predsjedničkoj palači koju je u konačnici sam dizajnirao unatrag 50 godina.

Njegov rad je postao simboličan podsjetnik da tijelo i um, senzualno i racionalno, nisu nužno u suprotnosti.

“Čovječanstvo treba snove kako bi uspjelo preživjeti svu patnju u svakodnevnom životu, čak i samo na trenutak” . Oscar Niemeyer

Fotografije: Foter

Facebook Like Button