Outings – projekt ulične umjetnosti u Zagrebu

Outings je participativni projekt ulične umjetnosti koji je inicirao francuski umjetnik i sineast Julien de Casabianca. Povijest projekta Outings započinje 2014. neočekivanim „susretom“ Juliena de Casabiance s portretom Mademoiselle Rivière, kojeg je Ingres naslikao 1806., a koji je zaboravljen u labirintima Louvrea. „Bila je lijepa. Izgledala je izgubljeno i kao da se dosađuje među drugim velikim slikama“, izjavio je. „Imao sam impuls šarmantnog princa: želio sam je osloboditi iz okvira i iz muzeja“. Tako je nastao taj prvi kolaž u Parizu, a nakon njega stotinjak drugih portreta koji su izvedeni iz muzeja i razasuti ulicama diljem svijeta.

Julien de Casabianca radi puno više od pukog odabira portreta iz muzeja, pronalaska zida zanimljivog za njegovu instalaciju, fotografiranja instalacije za izložbu. On čvrsto vjeruje u angažman građana tijekom procesa pa organizirajući radionice u brojnim gradovima diljem svijeta potiče stanovnike da se povežu sa zbirkama svojih muzeja.

Zahvaljujući kustosici Stefani Markovic, Francuskom institutu u Hrvatskoj i Modernoj galeriji u Zagrebu, te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba Julien de Casabianca sretan je što može proširiti ovaj projekt participativne umjetnosti na hrvatski glavni grad.

julien-de-casabianca-2 julien-de-casabianca-1

U Zagrebu će Julien de Casabianca realizirati monumentalno djelo na tržnici Dolac na temelju slike Moje gnijezdo slavnog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca.

Dvadeset učenika osnovnih škola „Izidor Kršnjavi“ i „Vladimir Nazor“ sudjelovat će u radionici koju će voditi umjetnik koristeći izvanrednu zbirku Moderne galerije, a rezultat tog rada bit će kolaži postavljeni po gradu.

Izložba koja predstavlja umjetnikove prijašnje radove na ovu temu diljem svijeta bit će izložena u Medijateci od 9. do 28. lipnja 2017.

JULIEN DE CASABIANCA

Julien de Casabianca francuski je vizualni umjetnik, fotograf i sineast svjetskog glasa. Njegov rad uvijek je povezan s urbanim tkivom. Autor je i kratkometražnog filma La Nuit après la pluie koji je u potpunosti snimljen u zamišljenom gradu. Scenarij za taj film napisao mu je 2009.

Gao Xingjian, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a glazbu je skladao pijanist Yaron Herman.
Za svoj prvi dugometražni film Passing by (2011.), koji je pohvalio slavni redatelj Costa-Gavras, tijekom tri godine snimao je anonimne prolaznike u 44 grada 22 europske države. Svoj rad potom je pretočio u video instalaciju na četrdeset ekrana koja se prikazivala na pročelju gradske vijećnice 4. pariškog arondismana, a projekt je otvorila glumica Charlotte Rampling.

U 2014. započeo je projekt Outings – spoj ulične umjetnosti i fotografije- i otada ga za izvedbu tog projekta redovito pozivaju brojni muzeji.

Uz dopuštenje: Francusko veleposlanstvo (sve fotografije)

Facebook Like Button